De eerste dag in Florence begon met bewolkt weer en een busrit vanaf de camping door een mooi Toscaans heuvellandschap. We kwamen aan bij het busstation tegen het centrum van de stad aan.

0505Florence09
De Duomo en hoe druk het er was

Detail boven de middelste ingang van de Duomo
0505Florence05

Aan de hand van de plattegrond, gehaald bij het VVV, liepen we eerst naar de Duomo. Het is echt overweldigend, de schoonheid van dit gebouw aan de gelijknamige Piazza. De kerk en de pal ernaast gelegen Campanile di Giotto (de klokketoren) zijn prachtig van kleur en vorm. En de vele marmeren beelden en andere versieringen zijn werkelijk adembenemend. Omdat we een lange rij wachtenden zagen staan, hebben we de blik op het interieur eerst maar gelaten.

Wel bekeken we nog even de prachtige bronzen deur aan de zuidkant van de Battistero, de doopkapel. Op deze deur is een aantal scenes uit het leven van Johannes de Doper uitgebeeld. Trouwens, ook de beide andere deuren zijn de moeite van het bekijken waard.

0505Florence08
Een van de prachtige panelen aan de zuidkant van de Battistero

Vanaf de Duomo liepen we naar de Galleria dell' Accademia voor ondermeer de beeldhouwwerken van Michelangelo. Omdat hier een nog langere rij wachtenden buiten stond, zijn we maar weer vertrokken.

Nu gingen we naar de Piazza San Lorenzo, met de San Lorenzo kerk. Deze ziet er van buiten heel eenvoudig uit, met zijn ruwe stenen muren. Maar binnen was hier veel te bewonderen. Met name de twee preekstoelen met afbeeldingen van het Lijden en de Opstanding van Christus waren zeer de moeite waard. Ook het hoofdaltaar kon boeien; niet het uitbundige barokke van andere kerken, maar meer ingetogen en toch in het oog springend door de kleuren.

0505Florence15Een doorkijkje op de Campanile di Giotto

Hierna keerden we terug naar de Duomo, om daar het interieur te bekijken. De wachttijden waren niet zo lang meer, dus zijn we toch in de rij gaan staan. Eenmaal binnen merkten we dat het interieur eigenlijk heel sober is, vergeleken met de buitenkant. Wel zijn de koepelschilderingen heel erg mooi.

Als laatste hoogtepunt vandaag de Cappelle Medicee. Hoewel een deel van het interieur in de steigers stond, was het resterende zichtbare deel van een enorme schoonheid. De prachtige marmeren zuilen, de wanden en beelden, maar ook de schitterende vloer, het is allemaal even indrukwekkend. En niet te vergeten de Sagrestia Nuova met zijn beroemde beelden van Michelangelo. Je weet gewoon niet wat je ziet.

Het leverde ons wel een tweeslachtig gevoel op. Enerzijds realiseer je je dat je hier een schitterend voorbeeld van Europese cultuur aanschouwt. Anderzijds denk je: het is eigenlijk beschamend dat een dergelijk gebouw werd neergezet ter meerdere eer en glorie van de dode Medici; het zijn immers hun graftombes.

0505Florence19
...en scooters bij de vleet

Met een hoofd vol indrukken reden we om half vijf met de bus door hetzelfde landschap weer terug naar de camping. Het weer was wisselend bewolkt, met een prima temperatuur voor zo'n dag in de stad. Alleen jammer dat de markt al om 14 uur dicht ging, evenals de meeste musea. En al dat verkeer zou er ook niet moeten zijn…


Meer foto's van deze dag...