Een korte tocht dit keer: 65 km naar Pisa. Het eerste deel, tot vlak voor Quercianella, ging over binnenwegen, vlak langs de kust. Daarbij hadden we steeds weer zicht op de blauwe zee.
Het tweede stuk reden we over de SS1 naar Pisa, buiten Livorno om. Hoewel de camping in Pisa niet met name stond aangegeven, volgden we de neutrale campingborden. En ja hoor, die bleken uiteindelijk naar camping Torre Pendente te verwijzen. Zodoende waren we al om half twaalf op de plaats van bestemming, op 800 m van de bekende toren.

Na het eten zijn we Pisa gaan bekijken. Het was erg druk op de Campo dei Miracoli, bij de Duomo en Torre. We kochten een combikaart, die toegang verschafte tot de Duomo, de Battistero, de Camposanto en nog twee musea.

0512Pisa21
Van achter naar voren: Battistero, Duomo en de Toren

Eigenlijk was de aanblik van de drie trekpleisters al een lust voor het oog. Het marmer aan de gebouwen schitterde in het zonlicht. Daardoor kwamen de ingelegde gekleurde figuren prachtig uit. Maar ook van binnen waren deze gebouwen de moeite waard, net als alles in deze vakantie.

0512Pisa07
Detail van de Duomo

De Battistero was voor een doopkapel mooi uitgevoerd. Veel marmer, maar dat zijn we inmiddels wel gewend. In de Duomo kwamen we opnieuw ogen te kort. Maar vooral werden we getroffen door de moderne lezenaar en altaar, die het liturgisch centrum echt opsierden. Heel modern in marmer uitgevoerd en goed passend bij de rest.

0512Pisa170512Pisa15
De binnenplaats van het Camposanto

Het Camposanto is een groot langwerpig gebouw in de vorm van een kloostergang, dat allemaal graftombes herbergt. Ook het binnenplein is een oud kerkhof. Heel indrukwekkend vonden we in dit gebouw de fresco's uit de 14e eeuw.

De beide musea waren de moeite waard om te bekijken, zeker door bepaalde objecten. In het Museo delle Sinopie zijn voortekeningen van de fresco's uit de Camposanto ondergebracht. Echt indrukwekkend om te zien. Het Museo dell'Opera del Duomo bevat de kerkschatten van de Duomo, maar was tevens een mooie plek om de Toren van Pisa zonder mensen te fotograferen.

Al met al keken we om 18 uur met genoegen terug op een geslaagde dag. Ook het zonnige weer en een temperatuur van 25 graden werkten daar natuurlijk aan mee.

Meer foto's van deze dag...