En aan het einde van deze dag stonden we in Bad Sachsa op Camping Im Borntal. Om elf uur reden we weg voor een mooie tocht door de Harz. Vanuit Osterode eerst naar Braunlage. Daar brandstof gekocht voor mens en motor. Vervolgens over de B27 via Elbingerode naar Rübeland. Daar bezochten we de Hermannshöhle; een rondgang van een uur bij 8°. Was de moeite waard, vooral op het eind, toen de echte stalachtieten te zien waren.

Vervolgens ging het verder via Königshütte, Tanne, Sorge en Hohegeiss kwamen we in Walkenried, waar het voormalige oude Cisterciënser Klooster op het programma stond. Het is nu een museum over deze orde in Walkenried en elders. Helaas is de kerk niet meer intact; restanten geven aan waar deze eens stond. Maar voor de rest was het een mooi klooster, waar op bijzondere wijze de orde werd gepresenteerd. Met moderne middelen werd een vergelijking gemaakt met Salzgitter AG, een staalbedrijf dat blijkbaar de trappen voor het museum leverde.
Wat mij bijbleef is dat een klooster helemaal niet zo sociaal functioneerde als van kloosters mag worden verwacht. Maar goed, weer wat geleerd, dus…

06071201Sachsa
Bijzondere huizen op deze camping...

Van Walkenried was het nog een kleine zes kilometer naar Bad Sachsa. Na wat zoeken kwamen we na 116 km op Campingpark Im Borntal (een rustig oord) terecht. We hebben inmiddels geleerd dat bij het zoeken van een camping de verhouding tussen seizoen- en toeristenplaatsen veel zegt over de sfeer op de camping. Dat blijkt ook weer bij deze keuze.