Vandaag voor ons doen iets unieks gedaan: met de camper weg en de plaats bezet houden met de stoelen. En dat ging goed, want de plaats was bij terugkomst nog keurig vrij.

We wilden in elk geval Weimar bezoeken, een stad van naam en faam met betrekking tot cultuur. En op de een of andere manier vonden we de sfeer in de stad echt apart. Of het nu lag aan de literaire teksten op muren, aan de vele groepen die werden rondgeleid of aan de Russische muzikanten met hun eigen uitvoering van klassieke muziek, we weten het niet. We hebben ons in elk geval prima vermaakt, zo rondlopend in Weimar.

06071503Weimar
Citaten op de muur...

06071500Weimar-combi06071500Weimar02
Schiller en Goethe voor het Theater  /  Herder voor zijn Kirche

Opnieuw veel oude gerestaureerde gebouwen in het compacte centrum. Twee kerken bekeken we: de Petrus en Pauluskerk (ook wel Herderkerk genoemd, naar een gerenommeerd predikant) en de Jacobskerk, een witte kerk met een zwarte uietoren. Met name de eerste zag er ook van binnen prachtig uit. Toch ook hier weer dat hinken op twee gedachten: oude katholieke elementen, vermengd met een sobere evangelisch-lutherse symboliek.

06071519Buchenwald
Indrukwekkend monument met de namen van alle concentratiekampen

Na bijna twee uren vertrokken we naar Buchenwald, het voormalige concentratiekamp even ten noorden van Weimar. Dat was een enorm complex, bestaande uit een gevangenen-, een SS- en een productiecomplex. Het gevangenencomplex bestaat nog uit enkele gebouwen; ondermeer de poort is nog intact (of weer…). De diverse barakken zijn in het terrein uitgezet met zwarte steen, waartussen weer bloemen bloeien… Vond ik wel symbolisch, net als de klaprozen in de loopgraven van Ieper. Het is wel op zijn plaats om in de vakantie ook bij een dergelijk monument stil te staan. Zet je wel even aan het denken, zo'n vlakte met vlakken in de zonnige hitte.

De terugweg werd eerst even een dwaaltocht, maar om vijf uur stond ons campertje weer op zijn plek, en het biertje bij de hand.


Meer foto's van deze dag...