Op deze eerste dag in Lourdes werden natuurlijk de Heiligdommen gezocht. We hadden besloten om lopend naar de stad te gaan. Dat betekende dat we na ruim een half uur in het park van de Grot stonden. Daar was het heerlijk rustig. Alleen bij de Grot stond een lange rij. Daarom gingen we eerst de kerken bekijken.

0520lourdes01
Het plafond in de Benedenkerk onder de Kroon

De Bovenkerk is de oudste en met het priesterkoor boven de Grot gebouwd. De kerk is vrij donker en telt vele marmeren bedankstenen aan de muur. Verder is er niet veel bijzonders in deze kerk. De Benedenkerk is van recentere datum en daarom wel lichter. Met name het glas in lood is prachtig. Het plafond onder de Kroon (buiten) met rondom de kleinere raampjes is erg fraai. Ook in deze kerk de honderden bedankjes.

0520lourdes02
De indrukwekkende Basiliek Pius X met zijn schitterende lichtval

De meest imposante kerk is echter de Basiliek Pius X. Allereerst vanwege het feit dat hij onder de grond is gebouwd, als een soort parkeergarage. Het gigantische dak wordt ondersteund door grote bogen, waardoor iedereen vrij zicht heeft op het priesterkoor. Daar valt de mooie moderne kruisgroep op, gemaakt van rvs of aluminium. Inderdaad heel apart, deze kerk.

0520lourdes030520lourdes04
De Beneden- en Bovenkerk  /  De Kruisigingsgroep in de Basiliek Pius X

Hierna gingen we weer terug naar de Grot, waar het inmiddels erg stil was geworden. We konden nu rustig langs het Mariabeeld in de Grot lopen. Daarna ontstaken we kaarsen, om even aan het thuisfront en anderen te denken. Dat was op deze dag de laatste activiteit hier in Lourdes. Lopend weer terug naar de camping, waar we tegen vieren voor de camper konden gaan zitten en in de zon nagenieten van deze, toch wel indrukwekkende dag.

Het plan om 's avonds naar de Lichtprocessie te gaan, viel door regen en onweer in het water.

Meer foto's van deze dag...