De vakantie loopt op zijn end; vandaag lieten we Frankrijk achter ons. Maar niet na eerst nog een mooie kerk te hebben bekeken. Dat was in Laon, een stad met een middeleeuws centrum op een heuvel. Publiekstrekker is hier de Cathedrale de Notre Dame uit 1235. We kwamen de kerk via de zijdeur binnen, waardoor ons oog meteen op het prachtige roosvenster viel, dat uit de 13e eeuw stamt. Het beeldt de verheerlijking van de Kerk uit. Verder zijn er opvallend veel zijkapellen, die zijn afgesloten met mooie koorhekken. We verlieten de kerk door de westkant (hoofdingang) en raakten daar onder de indruk van de drie diepe portalen met prachtig beeldhouwwerk. Lijkt wel wat op de façade van de kathedraal in Reims, maar deze is recent gerestaureerd.

0602laon01
De torens van de Notre Dame in Laon

Het prachtige koorhekwerk
0602laon02

We liepen vervolgens door de Rue Chateleine (erg veel commercie) naar de andere kerk, de Eglise Saint Martin. Deze moet ook erg mooi zijn van binnen, maar dat straalt de buitenkant niet uit. Die is nl. erg verwaarloosd. Omdat de deuren hermetisch gesloten waren, konden we de binnenzijde helaas niet bekijken. Daarom gingen we via de oude stadsmuur aan de noordkant en de kathedraal weer terug naar de auto, waar we op een bankje in de zon het middagmaal opaten.

Hierna zetten we koers richting Brussel. Dat ging grotendeels weer via binnenwegen. Alleen het eerste stuk in België ging via autoweg A2. Via een aantal kleine plaatsjes belandden we uiteindelijk in Wodecq op Ferme Derloû. Deze camping staat als natuurcamping in een van de gidsen van de ANWB, maar is beslist een afrader. Met name het sanitair is onder de maat.