Op deze laatste maandag van de vakantie reden we bijna 40 km met de fiets. We kozen daarvoor de uitgezette route naar Le Guétin en van daar een verlenging naar Apremont sur Allier. Het eerste deel van 14 km liep langs het Canal Laterale à la Loire. Dat is een kronkelend kanaal, waarlangs het verharde jaagpad meest onder de bomen ligt. Je rijdt daar door een mooie en steeds wisselende omgeving: bos, landbouw en een stukje heuvelland. En fluitende vogels natuurlijk.

110516Apremont04
De ronde sluis vlak voor Apremont

In Le Guétin eindigt dit deel met een wandeling over de Pont Canal, die daar de Allier overbrugt. Dit is een ideale plek om te lunchen, wat we daar dus hebben gedaan. Daarna pakten we de fietstocht weer op met een 500 meter over een drukkere weg. Langs het Canal d’Alimentation reden we vervolgens naar Apremont. Even voor dit dorpje werd het kanaal samengevoegd met de Allier. Op die plek ligt een ronde sluis uit 1838. Iets heel aparts.

110516Apremont00
De Allier bij Apremont

In Apremont stonden we echt verbaasd. Wat is dit een schitterend dorpje! Allemaal heel aparte huizen met mooie tuinen. Een beetje Engels aandoend. En vanaf een bankje een prachtig gezicht over de Allier. Het dorp kent ook nog een bijzondere tuin, waarvan het kaartje ook toegang tot de tuinen van het kasteel geeft. Het kasteel zelf is niet te bezichtigen. We hebben afgezien van het bezoeken van de tuin, maar nog wel even een blik geworpen in de kerk. Best een aardig gebouw voor zo’n kleine, lokale gemeenschap.

110516Apremont02
De mooie huisjes en tuinen van Apremont
110516Apremont03

Hierna reden we dezelfde weg weer terug. Onderweg konden we in een van de sluisjes nog het schutten van een plezierjacht bekijken. Toch altijd weer leuk om te zien.

Om kwart over vier waren we weer terug op de camping in Nevers. Daar konden we, net als de hele dag, nog van de zon genieten.

Meer foto's van deze dag...