Het beroemde Cité, het oude stadje bij Carcassonne, was vandaag bron van onze nieuwsgierigheid. Om die te bevredigen fietsten we eerst naar een kerk in de buurt en stalden daar onze rijwielen. Het laatste stuk naar het Cité ging te voet heuvelop.

110512Cite01
De Cité vanaf de voet van de heuvel

Deze Cité is een heel mooi gerestaureerd oud stadje uit de Romeinse tijd. Het speelde een belangrijke rol in het verzet van de Kartharen tegen de kerk van Rome. Het is een stadje met twee vestingmuren. Binnen die muren zijn legio mooie gebouwen te zien. We beperkten ons tot de hoofdzaken: Basilique Saint Nazaire en het Château Comtal. In de kerk waren mooie roosvensters te bewonderen. Ook waren er mooie glas-in-loodramen te zien. Verder werden we onverwacht getracteerd op een optreden van vermoedelijk een Russisch Mannenkwartet, dat in deze schitterende ambiance twee nummer liet horen. Het toonde meteen de uitstekende akoestiek van dit hoge gebouw.

110512Cite03
Blik op het kasteel vanaf de muur van de stad

Hierna vervoegden we ons bij het kasteel voor een kaartje. Daarmee liepen we eerst over de muur van de stad, met hier en daar uitleg over de bouw en met mooie uitzichten. Vervolgens betraden we het kasteel en liepen er een uurtje rond. Het een en ander was heel mooi gerestaureerd. Op het eind van de rondwandeling was nog een kleine tentoonstelling ingericht van onderdelen van de vroegere kapel.

110512Cite02110512Cite04
Een van de roosvensters en een mooi beeld van Maria in de Basilique Saint Nazaire

Tussen de middag vertoefden we weer op de camping. Om half drie reden we nog even naar het oude centrum van Carcassonne. We bekeken daar de Cathedrale Saint Michel, die overigens erg donker was. Opvallend hier de beschildering van de diverse kapellen en het erg brede schip. Omdat de Eglise Saint Vincent gesloten was, slenterden we nog even door de straatjes in ‘dambordvorm’. Het centrum van deze stad bestaat namelijk uit parallel aan elkaar lopende straten, die elkaar onder een hoek van 90 graden kruisen; net als een dambord dus.

110512Cite06
In de Cathedrale Saint Michel

Tegen vieren waren we weer terug op de camping en genieten van het mooie weer: iets minder zonnig dan gisteren, maar wel een lekker temperatuurtje.

Meer foto's van deze dag...