De kilometers van vandaag zijn opgeknipt in drieën. We stapten uit in Aigues-Mortes en La Grande Motte, twee tegenpolen...

110507Aigues01
De vestingmuur van Aigues-Mortes

Aigues-Mortes is een oude vestingstad. De hele oude binnenstad is omgeven door een muur met diverse poorten en op de vier hoeken staan torens. Deze binnenstad is trouwens erg gezellig, vooral door het grotendeels ontbreken van autoverkeer, hetgeen in Frankrijk redelijk uniek genoemd mag worden. Nadat we een deel van de muur waren gevolgd, gingen we richting de Notre Dame des Sablons. Heel apart is de kerktoren, die geen punt heeft maar een soort rechte voorkant met de klokken op een rij. Deze stijl kwamen we de volgende dagen vaker tegen.

110507Aigues02110507Aigues03
De aparte geschilderde ramen  /  Het beeld van Lodewijk IX de Heilige

We konden de klokken nog even horen, toen een bruidspaar naar buiten kwam. Daarna konden wij de kerk in om deze te bekijken. Hoewel erg sober, is de inrichting erg mooi. Aan alle kanten gebrandschilderde ramen met heel moderne motieven. Verder een prachtig kunstwerk op een zijmuur en in de kleine kapellen mooi uitgelichte beelden. Een van de beelden was gewijd aan Lodewijk IX de Heilige, die dit stadje heeft gebouwd als startpunt voor de kruistochten. Zelfs het kerkorgel past in de stijl van de kerk, waarbij opvalt dat een stel pijpen de kerk inwijst.

110507Aigues04
Het orgel in de Notre Dame des Sablons

Na nog een rondgang in de stad, reden we verder naar La Grande Motte. Dit is een jachthaven met veel moderne appartementgebouwen, gebouwd in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Deze hele streek langs de Middellandse Zee is in die tijd ontwikkeld als toeristische trekpleister en tegenhanger voor de Spaanse Costa’s.

110507Motte02
Modern appartementgebouw in La Grande Motte

Na de boodschappen bij de Lidl zijn we op een bankje aan de haven gaan zitten om ons middagbroodje te nuttigen. Onderwijl konden we boten, gebouwen en planten rondom ons bewonderen.

Om half twee vonden we het tijd worden om naar Marseillan-Plage te rijden. Uit de vele campings kozen we voor Camping Beauregard, vlakbij het strand. Door de verandering in de wegen, kon Aaldert ons in eerste instantie niet feilloos naar de camping leiden. Na enig logisch nadenken onzerzijds kon hij het laatste stukje toch weer overnemen.

Zo zitten we nu op deze licht-zonnige plek naar de wind en de zee te luisteren onder genot van een kopje koffie. Daarna voor de borrel nog even het strand bezocht en geconstateerd dat het in elk geval een zandstrand is.

Meer foto's van deze dag...