Vandaag dus het laatste en lange traject. Daarom weer vroeger opgestaan dan de laatste dagen. Het ontbijt werd buiten de reeds lege tent genuttigd, zodat de tent nog wat kon drogen. Tegen negen uur begonnen we aan de tocht naar Assen.

Het eerste traject liep naar Papenburg. We fietsten daarvoor langs lange, rechte wegen door dat typische veengebied. Om ongeveer kwart over tien waren we in Papenburg. Catelijn moest plassen, dus werd er een terrasje gezocht voor een bak koffie. Dat vonden we op een mooi plekje in het stadje, langs een kanaal met allemaal bloemen er langs en er boven.

Hierna fietsten we aan de hand van de bordjes van de Emslandroute naar Rhede. We kwamen daarbij langs de haven met een grote scheepswerf en verderop over een mooi fietspad langs de dijk. Na Rhede ging het via Neurehde naar Bourtange. We waren weer terug in Nederland!

Op het pleintje in het oude vestingstadje aten we onze middagboterham. Verzuchting van Catelijn: "Moet je eerst helemaal naar Berlijn fietsen, om dit te zien?" Even over enen stapten we weer op de fietsen en reden naar Stadskanaal. En daarna ging het eigenlijk snel. Na een stop bij Gasselternijveensemond kwamen we in Gasselte. Daar werd nog een cola en een thee gedronken. Vervolgens door het bos naar Anderen en via het fietspad naar Rolde. Op een uitspanning aldaar nog een pilsje voor Jan en een broodje hamburger voor Catelijn.

Tenslotte het laatste stukje naar huis, waar we (om 17.05 uur) werden ontvangen door Ina. Even later hadden we de spullen naar boven gebracht en de fietsen in de schuur geplaatst.

Het zat er op: de terugreis was 573 km lang geweest, exclusief het gedeelte met de trein. In totaal fietsten we 1413 kilometer in deze vakantie.