We gaan vandaag voor het eerst naar Berlijn. Daarom redelijk op tijd uit de veren om eerst nog een wasje te doen. Na huishoudelijke activiteiten en het ontbijt, fietsen we naar Hoofdstation Potsdam oftewel Bahnhof An der Pirschheide. We gaan namelijk met openbaar vervoer, omdat Berlijn nog ruim 30 km verder ligt. Omdat er bij het station geen rijwielstalling is, worden de fietsen aan een paal vastgezet met beide sloten. Op hoop van zegen...

Vervolgens wordt per persoon een kaartje van 3,90 DM uit de automaat getrokken. Met dit kaartje mogen we twee uur lang gebruik maken van de diverse Bahnen in de regio Berlijn. We gaan eerst met de S-Bahn Potsdam (zeg maar de tram) naar station Potsdam-West. Dat is zo'n 20 minuten trammen door o.a. het centrum van Potsdam. Daar moeten we overstappen op de S-Bahn naar Berlin-Zoo. Deze gaat sneller dan de tram. In ongeveer een uur zijn we in Zoo.

12potstor12sieges
Potsdamer Tor en de Siegessaul

Vanaf hier begint onze struintocht door Berlijn. Eerst bezoeken we de Gedächtniskirche. Daar bekeken we de geschiedenis van deze stad, met de nadruk op de laatste 60-70 jaren. Hierna gingen we de Kurfürstendamm op. Eigenlijk is deze straat alleen maar leuk als je van winkelen houdt en veel geld hebt. Op een terras hebben we een Berliner Weisse gedronken (met een rietje). Via de Leibnitzstrasse en de Strasse des 17. Juni kwamen we in Tiergarten bij de Siegessäule. Foto gemaakt midden op straat en dichterbij en in het park een boterham gegeten.

Daarna via laatstgenoemde straat naar de Brandenburger Tor, waar de Wende gestalte kreeg. Het is er nu bijna één grote bouwput en er staan massa's kraampjes, waar o.a. militaire uniformen worden aangeboden. Door het vroegere oostelijke stadsdeel lopen we verder via Unter der Linden. Er staan hier nog veel Oosteuropese ambassades. Ook hier verder veel gebouwen in de steigers voor de toekomstige huisvesting van o.a. de ministeries.

Even zitten rusten in de tuin van de Staatsbibliotheek en tegelijk genieten van dit oude complex. Aan het Bebelplatz was een kermis, die we rechts lieten liggen. Het was inmiddels tijd geworden om naar 'huis' te gaan. Met lijn 100 (een dubbeldekker) gingen we naar Berlin-Zoo en vervolgens de route van vanmorgen in omgekeerde volgorde. Morgen weer een dag Berlijn.