15souci
Sans Souci

Het ging ook vandaag niet goed met Catelijn. Ze had het maar steeds koud, terwijl het niet erg koud was. Oké, er stond een harde wind uit het noordoosten, waardoor het alleen in de zon 'blote-benen-weer' was, maar verder ... Ik hoop dat het morgen beter met haar gaat.

We hebben het dus maar rustig aan gedaan. Ik was rond 9 uur uit bed en ben gaan douchen. Daarna nog wat kleren gewassen, zodat ik met een schone voorraad aan de terugweg kan beginnen. Daarna ben ik gaan eten, samen met Catelijn, die inmiddels ook wakker was geworden.

15ornamentRond half twee ben ik vertrokken voor een bezoek aan Sanssouci in Potsdam. Dit is een groot park, met allerlei oude gebouwen van eeuwen her. Er staat een paleis, een buitenhuis, een chinees theehuis en nog een kasteel. Ik heb daar ruim twee uur rondgelopen. Daarna ben ik nog op zoek gegaan naar het Ceciliënhof. Daar werd in 1945 door de geallieerden en de Russen de verdeling van Duitsland vastgelegd. Een historische plek dus, die wat tegenviel.

Natuurlijk ben ik ook nog naar het centrum gefietst om het Holländische Viertel te bekijken. Dat ziet er leuk uit, maar echt hollands is het natuurlijk niet. Ook hier wordt trouwens veel gerestaureerd. Na een wandeling door het voetgangersgebied ben ik bij de Brandenburger Tor (ja, ook hier in Potsdam is er een!) een pilsje gaan drinken. We zouden uit eten, dus moest ik toch gaan keuren!! Terug bij de tent, was het nog niet goed met Catelijn. We zijn daarom maar niet uit eten gegaan. Ik heb een paar broodjes gegeten en Catelijn helemaal niets.

15theehuis
Het Chinese theehuis in Park Sans Souci

Goed, dit was dus de laatste dag in Potsdam. Morgen vertrekken we weer naar het westen, al gaat de route eerst noordwaarts. We volgen op de terugweg een iets noordelijker route via Uelzen, Bremen en Oldenburg. We zitten dan gunstiger met het nemen van de trein naar Groningen (indien nodig). Hoe het op de terugweg gaat hangt ook af van de gezondheid van Catelijn. Normaal gesproken moeten we in acht fietsdagen thuis kunnen zijn, zeker met een noordoosten- of oostenwind, zoals wordt voorspeld.

O ja, de tellerstand bij het begin van de terugweg is 1545 km.