De camping in Potsdam was zanderig, erg vol en bovendien erg duur, de duurste tot nu toe. Vandaar dat we zonder veel spijt het kampement opbraken om naar het volgende doel te rijden. Maar eerst stond een bezoek aan Sachsenhausen op het programma. Dat is een voormalig concentratiekamp in Oranienburg, ten noorden van Berlijn.

We hadden ook nog een bezoek willen brengen aan Sans Souci in Potsdam, maar hebben dat maar uit ons hoofd gezet vanwege de tijd. (Eerste les van deze tocht: plan het uiteindelijke doel nooit te ver weg: reken op maximaal 50 km per dag.)

Goed, Oranienburg dus. Via de Ring rond Berlijn was de afstand van 70 km redelijk snel overbrugd. De Gedenkstätte Sachsenhausen was goed aangegeven, dus niet moeilijk te vinden. Het bezoek aan het kamp was heel indrukwekkend. Daar zo rondlopend en de diverse tentoonstellingen bekijkend, ga je je haast beschaamd voelen dat je zo vrij op vakantie rondloopt. Zelf vond ik met name de vroegere DDR-variant van de tentoonstelling een "Gedenkstatte" in een "Gedenkstatte". Conclusie van dit bezoek: je komt er niet vrolijk vandaan, maar het is zeer de moeite waard.

Na het nuttigen van een kleine snack reden we over de autobahn richting Hamburg. Het was zaak om kilometers te draaien omdat - zoals reeds gezegd - het uiteindelijke doel eigenlijk te ver is gekozen.

dag5fresebrugge
De mooie camping in Fresebrügge

We wilden eindigen in de buurt van Schwerin (hadden Hitzacker in gedachten), maar kwamen uiteindelijk terecht op een heel mooi gelegen, kleine camping in Fresebrügge, een idyllisch gelegen plaatsje in de buurt van Ludwigslust. We kwamen tegen zessen aan en zetten ons meteen in de zon voor een borrel...