Het was vandaag een pechdag: veel en vooral onduidelijk aangegeven omleidingen. We zouden via Wittenberg (de Lutherstad) naar Potsdam rijden. Best wel een eind, maar toch te doen als je niet teveel tegenslag krijgt.

Het vertrek uit Braunlage ging nog redelijk, maar we reden al snel in de verkeerde richting. Nu is dat in de Harz niet zo erg, want het is een prachtige omgeving om te rijden met die bergen en dalen. Maar we hadden graag wat meer vergezichten gehad. Na veel heen en weer rijden geraakten we pas rond de middag aan de rand van de Harz. Conclusie: in een heel mooie omgeving gereden, maar weinig opgeschoten.

Dus besloten we om zo direct mogelijk naar Potsdam te rijden en niet meer via Wittenberg. Door allerlei werkzaamheden moesten we nog de nodige keren omrijden, maar uiteindelijk bereikten we toch op de autobaan naar Berlijn. Gelukkig was het toen opschieten geblazen. We waren redelijk snel in Potsdam, maar het kostte de nodige moeite en vooral tijd om op de camping te komen. Want er werd ook hier aan de weg gewerkt; dat betekende bijna drie kwartier stapsvoet rijden.

Tijdens het inschrijven op camping Sans Soucis kwamen we tot de ontdekking dat we praktisch geen Duits geld meer hadden. Dus moesten we 's avonds nog naar Werder om te pinnen. Het zoeken van een staanplaats was hier een crime, maar lukte uiteindelijk met hulp van de beheerder. Toen snel koken en eten, en tegen acht uur reden we alweer weg naar Werder om te pinnen en te tanken. We lieten op de plek waar we stonden ons buitenmeubilair staan onder toeziend oog van een Nederlands echtpaar; kon niemand onze plek inpikken… Na drie kwartier stonden we weer op onze plek. Achtereenvolgens koffie, bier en port gedronken als slot van deze hectische dag.