Zeer lage bewolking… Daarmee werden we wakker. Dat betekende veel nattigheid en in de camper ontbijten. Om een uur of tien reden we weg, eerst tanken. Het doel van deze dag was Salzburg. Naarmate we die stad dichter naderden werd de lucht ook lichter. En inderdaad: op camping Nord Sam begon de zon flauwtjes te schijnen. De camping is een echte stadscamping: erg druk, maar wel goede afgeschermde plaatsen.

Om half een togen we met de bus en een Salzburg Card naar de stad. De card geeft toegang tot allerlei musea en dergelijke. We hebben voor deze stad anderhalve dag uitgetrokken, maar of dat genoeg zal zijn… Want mooi is Salzburg, dat ontdekten we al in de bus. Veel gerestaureerde oude gebouwen en bovendien begonnen gisteren de beroemde Festspiele. Dus ook veel muziek in de stad.

1702SalzKunstmarkt
De kunstmarkt aan de oever van de Salzach

Als eerste gingen we naar het woonhuis van Wolfgang Amadeus Mozart. Daar waren muziekinstrumenten en muziekbladen uit zijn tijd en van zijn hand tentoongesteld. Van de man zelf zijn geen meubels en dergelijke overgebleven, want hij stierf arm…

Het volgende doel was de Kerk van de Heilige Drieëenheid. Een soort koepelkerk met heel mooie wandschilderingen. Hierna vielen we, op weg naar het Mozartplatz, van de ene verbazing in de andere. Het ene gebouw nog mooier dan het andere; het leek wel Praag!

Bij de Informatie op het Mozartplatz een plattegrond van het centrum gehaald en naar de Festspielhaüser gegaan. Daar hebben we voor half vier een rondleiding geboekt; dus was er nog even tijd om elders rond te kijken. De Festspielhaüser zijn deels in de rotsen van de Mönchberg gebouwd. Mede daarom was het interessant om rondgeleid te worden door deze theatergebouwen.

1705FestspielhausWandschildering
Een van de twee wandschilderingen in het Festspielhaus

Daarna zochten we nog even de rust op van de Franziskaner Kirche. Opvallend was hier het verschil in stijl tussen de bovenkant (eenvoudig uitgevoerd) en de onderkant (zeer uitbundig van stijl) van de muren.

Na een ijsje op het Residenzplatz en een tijdje staan kijken bij de chique aanloop voor het concert op het Domplatz, hebben we weer de bus naar de camping genomen. Dat was dus een eerste kennismaking met het mooie Salzburg. En morgen nog meer van dat moois.


Meer foto's van deze dag...