Na een rustig ontbijt vertrokken we even na tienen opnieuw met de bus naar het centrum. Hoewel het eerst bewolkt was, kwam de zon al vrij snel door die wolken heen. En dat bleef zo.

Allereerst gingen we naar het Museumkwartier. Daar bezochten we het Narodna Galerija (Nationaal Museum), omdat die als erg interessant werd omschreven. Er waren diverse schilderijen en beeldhouwwerken van Sloveense kunstenaars te zien. Maar ook een afdeling met Europese schilders, met name 16e eeuws. Het was inderdaad de moeite om deze kunstverzameling te bekijken. Vooral het hedendaagse Sloveense grafiek maakte veel indruk.

0801LjublOrthodoxeKerk
De Orthodoxe kerk tegenover het Narodna Galerija

Vervolgens liepen we naar het Plein der Republiek, waar we het Parlementsgebouw en twee Congresgebouwen uit de Tito-tijd konden bewonderen. Vooral opvallend was de pompeuze ingangspartij van het eerste gebouw. Ons pad bracht ons via het Plein van de Franse Revolutie naar de Universiteitswijk. Daar was het prachtige Universiteitsgebouw te zien, met allerlei koppen van hoogleraren buiten aan de muur. Even verderop kwamen we langs het gebouw van de Nationale en Universiteits Bibliotheek. Ook een gebouw, ontworpen door Plecnik.

0805LjublRomeinseMuur
Een poortje in de oude romeinse muur in Tronval

Na een blik op de oude romeinse muur in de artiestenwijk Tronval, kwamen we nog in een kerk. Hier was een heel opvallende, moderne kruisweg en een viertal hele grote, hedendaagse schilderijen. Dus toch niet alles barok…

Op een terras langs de rivier Trnovski Zvan, bij een pizzeria, deden we ons tegoed aan een pizza en een koel glas fris. Daarna liepen we langs beide rivieren terug naar het oude centrum. Bij een bakker op de markt nog wat brood ingeslagen en toen naar de bus. Deze was helaas loeiheet, vooral aan de zonkant, maar op de camping was het goed toeven in de schaduw van de bomen. Ook wel nodig met 30 graden…

Een blik op de Tromostovje, de drie bruggen naast elkaar
0808LjublDrieBruggen


Meer foto's van deze dag...