Weer een dag cultuur proeven in Salzburg. Al vroeg met de bus naar de stad, waar we eerst met de Festungsbahn naar de Hohensalzburg, de burcht van de stad, gingen. Deze burcht is gebouwd door diverse bisschoppen, die toen nog wereldlijke macht hadden om te verdedigen. Het is echt een heel mooie burcht. Een deel daarvan werd onder begeleiding bekeken, met toelichting via een telefoon. Daardoor krijg je een mooi overzicht van de geschiedenis van dit deel van de stad. Want de burcht bestaat uit meerdere gebouwen, is bijna een stad op zich. Het uitzicht vanaf een dergelijke hoogte is fantastisch, zeker met het zonnige weer van vandaag.

1804SalzBurchthuis
Een van de gebouwen, die samen de Burcht vormen

Vanaf de Burcht liepen we, via het Sankt Peterskirchhof, naar het plein met dezelfde naam. Hier hebben we onze broodjes gegeten, met uitzicht op de prachtige gebouwen rondom. De volgende stop was de Domkerk. Deze is werkelijk fantastisch om te zien. Waar je ook kijkt, overal uitingen van geloofsleven in de vorm van schilderijen, muur- en wandschilderingen. Eigenlijk teveel om te vatten; je wordt er stil van.

1816SalzDomkerk
Barokke uitbundigheid in de Domkirche

Hierna gingen we naar het Paleis van de Aartsbisschop aan het Residenzplatz. Alweer een gebouw vol kostbaarheden, maar opvallend waren hier de grote tegelkachels, die de zalen sierden. En (aarts)bisschoppen waren toen geen sobere mensen…

Via het Universitätsplatz met de Kollegienkirche (veel eenvoudiger uitgevoerd dan de andere kerken) liepen we naar de Getreidegasse. Dit is een chique winkelstraat met mooie uithangborden. Maar ook staat het geboortehuis van Mozart aan deze straat; dat hebben nog even van binnen bekeken. Hoewel voor de echte Mozart-fan vermoedelijk om te smullen, waren wij hier redelijk snel uitgekeken.

Om de voeten wat rust te geven besloten we tot een boottocht over de Salzach. Daar was eerst ook een groep kinderen aan boord, waardoor de uitleg wat tussen wal en schip viel. Maar al snel was er niks meer uit te leggen, want we voeren alras buiten Salzburg.

1819SalzParkMirabell
Park Mirabell met op de achtergrond De Burcht

Terug liepen we via de Makart Steg en -platz naar het Schloss Mirabell. De tuin er omheen is erg mooi, maar van binnen weten we het niet. Het gebouw is namelijk in gebruik bij de gemeente en daarom niet toegankelijk voor toeristen. Bij het slot nog even de St. Antoniuskerk (met een opvallend liturgisch centrum) binnengelopen en vervolgens op de bus voor de terugweg. Nog even een paar boodschappen bij de Spar en toen het laatste stuk lopen. Daarna begon het te regenen, maar niet hard en lang...


Meer foto's van deze dag...