Voordat we konden vertrekken naar de stad, moesten we eerst naar een winkel om brood te kopen. We hadden gisteravond al gezien dat er in de buurt een Mercator is; dat is een supermarktketen. Het bleek wel dat deze winkels een beperkt assortiment hebben van weinig artikelen.

We gingen met de bus naar de stad; de halte ligt vlakbij de camping. In de bus kennen ze geen buskaartjes, maar een soort plastic penningen, die op de camping te koop zijn voor ongeveer € 1,50. We waren al vrij snel in het centrum en stapten vlakbij het Presernov Trg (= plein) uit. Daar bekeken we eerst de Franciskaner kerk. Een erg barokke kerk, die misschien wel tekenend is voor de beleving van het katholieke geloof in dit land.

0701LjublMarkt
De overdekte markt vanaf de Tromostovje

Vanaf de Tromostovje (drie bruggen naast elkaar) hadden we een mooi zicht op de Overdekte Markt. Deze markt is een ontwerp van architect Jože Plecnik, die een groot stempel op deze stad heeft gedrukt. Het is een heel grote, dagelijkse markt met veel groente en fruit. Maar ook veel kraampjes met typische sloveense spullen (houtsnijwerk, glaswerk) en gedenkkaarsen (alweer r.k.).
Van hieruit liepen we naar de Kathedraal van Sint Nicolaas, met het Bisschoppelijk Paleis en Seminarie. Deze konden (op dit moment) niet van binnen worden bekeken.

Ons volgende doel was de Burcht. In vergelijking met de Burcht van Praag, is deze toch een stuk minder imposant. We kregen eerst een virtuele terugblik in de tijd, wat wel aardig was. Daarna konden we de toren beklimmen. Dat leverde natuurlijk mooie plaatjes op van de stad.

0704Ljublijana
De stad van boven af...

Toen we weer waren afgedaald naar de stad, begonnen de magen te knorren. We bestelden op de markt een gerecht, genaamd Jota. Dat bleek een stevig koolgerecht (leek op dikke soep) te zijn, waarbij brood werd geserveerd. Het was best wel lekker en zeker vullend.

Na dit nuttige oponthoud opnieuw door de oude stad gezworven, ondermeer langs de rivier die de stad doorsnijdt, de Ljubljanica. Ondertussen op de markt nog wat fruit gekocht en vervolgens de terugweg aanvaard naar de camping. We gingen daar in de schaduw van de camper zitten uit te puffen. Het begint al aardig warm te worden, maar voorlopig klagen we niet…

De Ljubljanica
0711LjublBootje

Meer foto's van deze dag...