Voor de laatste dag planden we twee tussenstops in Herford en Osnabrück. Dit tegen onze gewoonte in dat we op de laatste dag linea recta naar huis rijden. Maar de afstand naar Assen liet deze vrijheid wel toe. Dus stond de camper na de eerste vijftien kilometer reeds op een parkeerplaats in Herford en liepen we naar het centrum van deze stad.

091001Herford01091001Herford02
Pilaren in de Münsterkirche  /  Detail boven de deur van het Rathaus

Opnieuw een stadje met prachtige panden en twee oude gotische kerken. Opvallend in de Münsterkirche is het doopvont en de prachtige schilderingen op de wanden rondom. Ook de kleine pilaartjes van het balkon zijn uitgevoerd met mooi beeldhouwwerk en prachtig beschilderd. De Sankt Johannis Kirche kent een opvallend kruis boven het altaar. Verder was er een heel apart altaar op het vroegere priesterkoor: op het altaar stond een vijftal beelden in plaats van het meer gebruikelijke drieluik.

Ons bezoek aan Herford kostte meer tijd dan verwacht; daarom besloten we om niet meer naar Osnabrück te gaan. We reden via Bunde en door het Wiehengebirge over de bundeswegen naar Bramsche. Van daar ging het via Furstenau (B 218 en B402) naar Meppen. Daar werden we opnieuw geconfronteerd met een omleiding, die ons uiteindelijk wel bij Zwartemeer Nederland binnenvoerde. Via Emmen en Schoonoord bereikten we om half vier ons huis in Assen weer.

Een geslaagde herfstvakantie was ten einde.