Vandaag dus de eerste fietstocht naar Dresden. De dertien kilometers langs de Elbe zijn wel mooie kilometers. Zeker als je naar de overkant van de rivier keek. Praktisch de hele weg een berghelling met dorpjes ertegen geplakt. Maar ook aan de fietskant kwamen we door een leuk dorpje als Laubegast. Verder passeerden we het beroemde Blaues Wunder, een blauwe stalen brug uit 1893.

090925Dresden01
Kasteel met wijngaarden langs de Elbe

Dresden zelf is zeker de moeite waard. We zetten de fietsen op slot bij de kathedraal en liepen van daar eerst naar de Frauenkirche. Op weg hier naar toe kwamen we langs de Langer Gang, een gebouw met op de buitenkant de Fürstenzug. Deze 102 meter lange fries met een optocht van Saksische vorsten was oorspronkelijk uitgevoerd in sgrafitto, maar is in 1907 vervangen door 24.000 tegels van Meissen-porselein.

090925Dresden02
De Fürstenzug langs de Langer Gang

Bij de Frauenkirche aangekomen bleek deze helaas gesloten tot een uur. Dan eerst maar naar het Zwinger. Dit gebouwencomplex maakt enorm veel indruk, alleen al van buiten. De binnenplaats met de fonteinen lag te blinken in de zon. Dat gold ook voor de met goud bedekte Kronentor. Heel bijzonder is ook het Glockenspielpavillon met aan de buitenkant de klokken van Meissen-porselein.

090925Dresden04
Zicht vanaf de Brühlse Terrasse op de koepel van de Frauenkirche

Na een half uurtje gingen we weer terug naar de Frauenkirche. Was nu wel open, maar ook erg druk. Het kerkinterieur maakt wel indruk vanwege het herstel in oude stijl, maar tegelijk toont het erg nieuw. Gelukkig zitten hier en daar nog wat oude elementen verwerkt, waardoor de geschiedenis van het gebouw toch nog doordringt.

090925Dresden05090925Dresden06
De klokken van het Glockenspielpaviljon  /  Frauenkirche van binnen

Na wat omzwervingen door het centrum kwamen we op de Altmarkt, waar een Herbstmarkt aan de gang was. Dezelfde huisjes als met een kerstmarkt, maar nu in herfstsfeer. Het was er wel gezellig, daarom hier een kop koffie gedronken, met een broodje worst. Vervolgens de Kreuzkirche bekeken. Van buiten weer in oude stijl opgebouwd, maar van binnen eigenlijk kaal. Ruw stucwerk siert de muren, wat heel apart is, maar niet misstaat. Opvallend is het Cross of Nails uit de ruïnes van de Coventry Cathedral in Engeland.

Voordat we weer op de fiets stapten, bekeken we eerst nog de Kathedraal. Er was in deze kerk weer erg veel te zien, vooral omdat het een echte katholieke kerk is. Heel bijzonder is hier de speciale kapel voor een aantal Poolse martelaren uit de Tweede Wereldoorlog. Beelden van oud hout sierden deze kapel op een indrukwekkende manier.

De fietsen stonden er nog, dus konden we de terugweg oppakken. Al met al een geslaagde dag vandaag…

Meer foto's van deze dag...