Een welbestede dag eindigt op de meest ideale camping van deze vakantie: Domaines des Messires in Herpelmont (Vogezen).

07Battle01
Het Fort Douaumont

We reden vanmorgen even na tienen van de camping in Verdun weg. Het eerste doel waren de Battlefields 14-18 ten noorden van de stad. Op weg naar Fort Douaumont stopten we eerst bij het Memorial Museé. Daar even rondgekeken en wat foto’s gemaakt. Vervolgens door naar het fort. Dat kwam heel indrukwekkend over: alles onder de grond. Van buiten loop je over het fort tussen de geschutskoepels door. En je hebt er een goed uitzicht over de noordelijke heuvels, waar destijds de Duitse troepen vandaan kwamen.

07Battle02
Het Ossuaire de Douaumont

Als afsluiting van dit bezoek aan de slagvelden van weleer bekeken we het Ossuaire de Douaumont. Dit is een gebouw waar resten van niet-geïdentificeerde soldaten worden bewaard. Indrukwekkend zijn de vele namen die op de wanden zijn vermeld. Dat deed denken aan de Menenpoort in Ieper, zoals de toren van het sobere gebouw leek op de IJzertoren in Ieper.

07Battle03
De militaire begraafplaats tegenover het Ossuaire

Tegenover het Ossuaire tenslotte bevindt zich een gigantisch militair kerkhof, waar 15.000 soldaten gegraven liggen. Een deel daarvan ligt met de steen naar het oosten gericht: die zijn van moslimsoldaten die meestreden in de Eerste Wereldoorlog. Voor hen is pas in 2006 een apart monument ingericht.

Na dit indrukwekkende bezoek stopten we, op weg naar Epinal, in Toul. Daar bekeken we twee kerken: de Cathédrale Saint Etienne en de Eglise Saint Gengoult. De eerste toont van buiten heel pontificaal. Helaas viel het interieur toch wat tegen, mede door de restauratie die gaande was. Dit laatste is ook wel nodig, want de kerk is behoorlijk verwaarloosd. Apart is de kruisgang met binnentuin, vol met dahlia’s. Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk voor de tweede kerk, de Eglise Saint Gengoult; ook sterk aan restauratie toe.

07Toul01
De binnentuin van de Cathédrale Saint Etienne

Na dit bezoek (het was inmiddels half drie) zetten we koers naar Epinal, met uitsluiting van de autowegen. Dat leverde nog een mooie rit op door een deel van de Vogezen. Helaas bleek de camping van Epinal echt het ergste: geen ontvangst voor de gasten en een zootje op het terrein. Dus een volgende camping gezocht en gevonden via de MIO-poi’s. Camping Domaines des Messires in Herpelmont is een prachtige en vooral rustige camping, waar we twee nachten zullen staan.

Meer foto's van deze dag...