Om kwart over tien reden we via de fietsroute van de camping naar het centrum van Straatsburg. Aan de Quai Turckheim maakten we de fietsen vast aan een hek langs de L’Ill. We liepen via de Place B. Zix en de Grand Rue naar de kathedraal. Deze was echter net gesloten tot kwart voor een. Dus dan eerst maar naar de Place de la Republique. Onderweg kwamen we ondermeer langs het Hôtel de Ville en het Hôtel du Gouverneur Militair.

Op de Place de la Republique vonden we een bankje in de zon om het middagbrood te eten. We hadden daar zicht op het Palais du Rhin.

12Straatsburg01
De kruisgang van de Eglise Saint-Pierre-le-Jeune

Na deze rustpauze richten we de schreden naar de Place Broglie, waar we het Hôtel de Ville van de voorkant konden bewonderen. Via de Rue de la Nuée-Bleue kwamen we bij de Eglise Saint-Pierre-le-Jeune. Dit is een oorspronkelijk RK kerk die nu dienst doet als protestants gebedshuis. Naast de prachtig gebeeldhouwde hoofdingang waren er mooie fresco’s, of althans delen ervan. Alleen in de westelijke muur van het schip is nog een complete fresco te bewonderen, die de Storm op het Meer van Nazareth voorstelt.

12Straatsburg0212Straatsburg03
De Cathedrale Notre Dame, van buiten en van binnen

Een deel van het astronomische uurwerk
12Straatsburg04

Inmiddels was het tijd voor de Cathedrale Notre Dame geworden. Van buiten ziet deze er indrukwekkend uit vanwege het vele beeldhouwwerk. Je komt er werkelijk ogen tekort. Ook binnen is van alles te bewonderen, alleen worden de bezoekers over het algemeen op afstand gehouden. Uitschieters zijn de schitterende preekstoel en het astronomische uurwerk. De laatste wordt goed uitgelicht als je twintig eurocent in een automaat gooit. Een aantal zijkapellen is niet goed te bekijken, omdat ze in gebruik zijn als stilte- en bidruimtes.

12Straatsburg05
Petit France, de oude stadskern

Na dit uitgebreide bezoek vonden we het welletjes op het toetje na: Petit France, de oude kern van de stad, met zijn vakwerkhuizen en oude nog werkende sluisjes, waar de rondvaartboten kind aan huis zijn. Het was heerlijk om daar rond te kijken.

Op de Quai Turckheim constateerden we dat de fietsen nog aanwezig waren en zo konden we dus de terugtocht aanvaarden. Een laatste blik op de oude haven en… dag Straatsburg, mooie stad.

Meer foto's van deze dag...