Vandaag gingen we niet rijden, maar brachten we lopend een bezoek aan Verdun. Het had de hele nacht geregend, maar rond 10 uur klaarde het gelukkig op.

Om half elf gingen we richting stad. Het eerste doel was de Cittadelle, het ondergrondse fortcomplex. Daar maakten we met een 6-persoons wagentje een rondgang, waarbij in het nederlands toelichting werd gegeven op de Slag van Verdun in 1916. Onderweg stopten we een aantal keren om de nagespeelde taferelen gade te slaan. Met name het stukje ‘loopgraven’ was heel realistisch nagebootst, ook in geluid.

Na dit bezoek liepen we omhoog naar de bovenstad, waar het voormalige bisschoppelijke paleis (thans Centre Mondial de la Paix) van buiten werd bewonderd. In de tuin was een tentoonstelling van ‘sculpturen’ gemaakt van afval door kinderen van over de gehele wereld.

06Verdun01
De Cathedrale Notre Dame gezien vanuit de kruisgang

Aan de nabij gelegen Cathedrale Notre Dame besteedden we meer aandacht. Door de diverse noodzakelijke herbouwingen is de kerk momenteel een mengelmoes van bouwstijlen. Toch detoneert een en ander niet of het zouden de twee torens moeten zijn. Door de platte daken en de transen lijken deze erg brits. Bijzonder is ook de kloostertuin met kruisgang uit de 12e/13e eeuw.

06Verdun0206Verdun03
Het Monument de la Victoire van boven gezien en van beneden

De aansluitende rondgang door Verdun presenteerde ons nog het Monument de la Victoire, een enorm bouwwerk met een gehelmde soldaat, herinnerend aan de eerder genoemde Slag. Ook werd de Porte Chaussee nog bewonderd.

Langs de oever van de Maas keerden we vervolgens terug naar de camping om nog even van het zonnetje te genieten.

Meer foto's van deze dag...