Na de rondrit op zaterdag was het vandaag de eerste dag die we op eigen houtje deden. We vertrokken om kwart over negen met de bus naar Barcelona. Om tien uur werden we afgezet op de Placa Catalonica. We hadden twee doelen voor vandaag: de Sagrada Famila en het Park Guëll.

0415 Sagrada01
De Sagrada Familia in volle glorie

Als er ooit een vakantie is geweest waarop het hoogtepunt in het begin lag, is deze het wel. Want we begonnen in de Sagrada Famila. Omdat we redelijk op tijd waren, was het er gelukkig nog relatief rustig. Deze schepping van Gaudi, waar ook nu nog steeds aan wordt gewerkt, is werkelijk subliem.

0415 Sagrada02
Duidelijk zichtbaar is hier de 'natuurlijke' structuur van de kerk

Het opvallende licht boven het liturgisch centrum
0415 Sagrada03

Opvallend is de tweedeling: enerzijds tref je elementen aan van vroegere kerken, maar het grootste deel is toch erg van deze tijd; nou ja, van het eerste kwart van de vorige eeuw.  Het idee van pilaren als bomen met takken en bladeren als bekroning, is duidelijk zichtbaar. De lichtinval wordt, naarmate je dichter bij het liturgisch centrum komt, steeds kleurrijker. Soms doen delen denken aan een moskee, bij andere onderdelen krijg je associaties met het werk van Escher. Kortom, een gebouw met enorm veel verschillende vormen en kleuren. Een lust voor het oog om te bekijken en in te verzinken.

Na ruim twee uur hebben we ons losgerukt van de binnenkant en nog wat tijd besteed aan de buitenkant. Aan de achterzijde is de Geboorte van Christus uitgebeeld door Gaudi himself. De voorkant is door zijn opvolgers ingevuld met het Lijden en Sterven van Christus (een mooi thema zo net na de Paasdagen). De laatste is uitgevoerd in een vrij hoekige stijl, met minder ronde vormen dan bij Gaudi.

0415 Park-Guell
Het kleurige toegangsgebouw van het Parc Guell

Het tweede doel was dus het Park Guëll. Ook hier heeft Gaudi een sterke invloed laten gelden. Zowel de vormen als de kleuren zijn heel kenmerkend. Het was een genot om door dit park te lopen. Helaas gooide Pluvius op het eind roet in het eten. Maar schuilen in Gaudi’s schepping was geen ramp.

De schitterende bank, die als een draak door een deel van het park slingert
0415 Park-Guell02

Na dit bezoek liepen we, nog onder de indruk van alles wat we hebben gezien, terug naar de Placa Catalonica, waar vandaan we om zes uur met de bus terug gingen naar de camping.


Meer foto's van deze dag...