We hebben vandaag een tocht gemaakt die in het teken stond van de Slag aan de Somme in de Eerste Wereldoorlog. Deze herinneringsroute loopt officieel van Péronne naar Albert, maar wij wilden hem in de andere richting rijden. We ontdekten echter dat dat lastig was vanwege de bewegwijzering.

130701MuseumSomme1
Het Museum 1916 in Albert

Het bleek achteraf een bijzondere dag te zijn, want op 1 juli 1916 is de Slag om de Somme begonnen. Dat betekende op deze dag herdenkingen op diverse plaatsen. We begonnen in Albert met een bezoek aan het Museum over de Slag aan de Somme. Dit ondergronds museum geeft een vrij sober, maar zeker niet minder indrukwekkend beeld van wat zich bijna 100 jaar geleden in deze omgeving heeft afgespeeld. In het laatste deel van de tunnel was het oorlogsgeweld ook te horen.

130701Somme1
Een van de vele militaire begraafplaatsen

Na het stranden van de poging om de route vanuit Albert te rijden, reden we naar de startplaats Péronne. Omdat we in Albert het museum al hadden bekeken, lieten we het museum hier links liggen en vertrokken naar de eerste plaats op de route, Rancourt. Daar bezochten we de Kapel van de Franse Herinnering. Deze plaats is uniek vanwege de aanwezigheid van een Engelse, Franse en Duitse begraafplaats.

De volgende stop was in Longueval, waar het indrukwekkende Zuid-Afrikaanse monument staat. Centraal staat hier de deelname van Zuid-Afrika aan de “Europese oorlogen” en met name de slag om het Delville Bos in WO 1.

130701Somme2
Een deel van het Zuid-Afrikaanse monument

In Pozières reden we langs het Gibraltar-Tank monument, dat herinnert aan de eerste grote actie van de Australiërs in deze Slag. In Thiepval stapten we wel uit, want daar is het monumentale Frans-Britse Monument met de 73.000 namen van vermiste soldaten. Opvallend was dat hier en daar een naam was weggehaald: deze naam was gekoppeld kunnen worden aan een tot dan toe onbekende soldaat.

De laatste stop op onze tocht was gepland in Beaumont-Hamel. Het was hier echter gigantisch druk vanwege de herdenking. We besloten om hier morgen terug te komen, als de rust is weergekeerd.

130701Somme3
De herdenkingskruisjes...

We bleven in Albert op Camping du Velodrome overnachten. Daar constateerden we dat het een heel indrukwekkende dag is geweest.

Meer foto's van deze dag...