We fietsten vanaf de camping langs de Somme naar het centrum van Amiens. In de Rue des Sergents (vlakbij de kathedraal) lieten we onze fietsen voor vandaag staan. We begaven ons eerst naar de Kathedraal Notre Dame.

130629AmiensKathedraal1
Detail van de middelste portaal

Meteen al bij de ingang werden we getroffen door de drie mooie portalen met prachtig beeldhouwwerk. Binnen gekomen wordt je gegrepen door de enorme hoogte van de kerk: maar liefst 42 meter. Ook de lengte van 133 meter mag er zijn. Opvallend zijn de gebeeldhouwde taferelen, voorstellend ondermeer 'Het optreden van Johannes de Doper' en 'Jezus die de handelaren uit de Tempel verwijdert'. Ook heel mooi is het labyrint, dat oorspronkelijk voor de gelovigen bedoeld was als alternatief voor het maken van een pelgrimstocht. Verder een aantal mooie glas-in-loodramen, uiteraard ook heel hoog. Er was een modern raam met taferelen uit het leven van Christus. Heel bekend is ook het beeld van het Huilende Engeltje achter het koor, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als ansichtkaart de wereld rondging.

130629AmiensKathedraal2
Het huilende engeltje...

Als extraatje was er in een bijgebouw een tentoonstelling van lokale kunstenaars. Heel mooi waren een paar kerststalletjes van de keramiste Francine Houriez.

Na dit bezoek gingen we rondwandelen in Saint Leu, het oude stadsdeel met haar vele grachten. Eten deden we in het Parc d’Evéché, een modern uitgevoerd park in dit stadsdeel. De wandeling was heel mooi, alleen het deel bij de oude watermolens is helaas sterk verwaarloosd. De Quai Bélu is een erg gezellige straat met veel terrassen aan de waterkant.

130629AmiensTuin1
Varen in de Hortillonages

De wandeling eindigde bij de Hortillonages. Dit is een gebied met allemaal tuinen (groente en bloemen), dat wordt doorkruist door enorm veel kanaaltjes. Het was heerlijk om hier een rondvaart te maken met een fluisterboot.

Na drie kwartier waren we weer terug bij het vertrekpunt en liepen we weer naar het centrum van de stad. Op een terras aan de Place Gambetta namen we nog even een bak koffie met een crêpe. Daarna de fietsen weer opzoeken (ze stonden er nog!) en langs de Somme terug naar de camping.

Meer foto's van deze dag...