Deze zesde mei was een prima vakantiedag. Het was heerlijk fietsweer, wat we dan ook hebben gedaan. Dit keer reden we de combinatie van de Gildehaus-Dinkelroute en de Hellehondroute; totale lengte 55 km.

De eerste route voerde ons langs de dorpsbleek in Losser, waar de vrouwen vroeger hun was deden en die vervolgens in de zon legden om te bleken. Een beetje de Dinkel volgend werden we naar Duitsland gevoerd. De weg daar naar toe was soms erg smal en ook een beetje klimmend. Maar wel heel mooi…

20130506-Gildeshaus-Dinkel-1
De molen in Gildeshaus

We kwamen Gildehaus binnen op de Mühlenberg, met de Ostmühle en een mooi uitzicht over de omgeving. In het dorp zelf troffen we een 13e-eeuwse kerk met een aparte toren. Beide opgetrokken met ‘Bentheimer zandsteen’ uit een steengroeve in de buurt. Bij die groeve was een kleine tentoonstelling over de productie van dit materiaal.

Op de terugweg reden we door het Lutterzand, met ook een spectaculair uitgeschuurde oever. Hier is ook goed het kronkelende verloop van de Dinkel te zien. In De Lutte stapten we nog even de kerk binnen, die er best mooi uitzag. Op een terras dronken we vervolgens in het zonnetje nog een kleine versnapering. Daarna stapten we over op de Hellehondroute, een korte route speciaal voor kinderen. Het blijkt een heel mooie rit te zijn door een echt Twents landschap, dat we ook kennen van de traditionele Midwinterhoornblaaswandeling.

20130506-Gildeshaus-Dinkel-2
Nog zo'n mooie boerderij...

Terug op de camping keken we terug op een welbestede dag. Er was wel een nadeel: heel veel fietspaden in deze regio zijn gemaakt van gebroken puin. Dit veroorzaakt vrij veel stof, dat vervolgens op mens en fiets neerdaalt. Maar een extra douche verhelpt dit euvel.

Meer foto's van deze dag...