Deze korte vakantie zou worden voortgezet op de Zeeuwse eilanden. Daarom vertrokken we rond half elf in zuidelijke richting, met als eerste stopplaats Brielle. We wilden daar even rondkijken en wat cultuur opsnuiven. Helaas begon het bij aankomst onbehoorlijk te regenen. We besloten om in de camper eerst even ons middagbroodje te nuttigen. Gelukkig werd het toch nog droog en konden we op weg gaan.

We liepen eerst over de Kaaiwal, de vestingwal van Brielle. Bij de Prikkevest zochten we het centrum op. Daar wilden we de Sint-Catharijnekerk bezoeken. Deze bleek echter gesloten te zijn. Gelukkig was er een kosteres aanwezig, die ons na een druk op de bel binnenliet.

130909-brielle1
Een mooi pleintje met op de achtergrond de Sint-Catharijnekerk

De robuuste kerk bevat tal van historische bijzonderheden. Natuurlijk verwijzen tal van zaken naar de geschiedenis van deze omgeving. Het Coppelstockraam verbeeld de inname van Den Briel door de Watergeuzen. Een ander raam is gewijd aan Rochus Meeuwiszoon, de stadstimmerman die de sluisdeur open hakt en zo de herovering van Brielle door de Spanjaarden in april 1572 voorkomt. Opvallend zijn de vele grafzerken, die de vloer sieren. Verder zijn er nog wat elementen die er op duiden dat dit vroeger een katholieke kerk is geweest.

130909-brielle2
Het Coppelstockraam, met de verovering van Den Briel

Na deze bezichtiging bleek het weer te regenen, en niet een klein beetje. We mochten onder genot van een kopje koffie nog even in de consistorie wachten. We besloten uiteindelijk door de regen terug te lopen naar de camper. Want de lucht zat helemaal dicht en het zou voorlopig niet droog worden. De voorspelling, die voor de komende dagen alleen maar over regen spreekt, deed ons besluiten om de koers te verleggen naar het noorden. Kortom, we breken de vakantie af en gaan naar huis.

Die tocht voerde ons in eerste instantie naar Rozenburg, waar we het veer naar Maassluis namen. Daar werden we naar de A20 geleid. Hierna voerde de A12 ons naar Utrecht. Onderweg begonnen we nog te aarzelen, want de lucht brak open en het blauw kreeg de overhand. Toch besloten we via A27 en A28 naar Assen te rijden. Daar kwamen we om kwart over vijf aan. Deze korte vakantie kreeg zo onverwacht snel een einde.

Meer foto's van deze dag...