Vandaag van camping veranderd: naar Loon op Zand, camping De Kommer. De rechtstreekse afstand was ongeveer 100 kilometer, maar we reden er meer. We bezochten namelijk het Nationaal Monument Kamp Vught, waar gedurende de laatste oorlog ruim 31.000 mensen gevangen werden gehouden. Voor de meeste gevangenen was het een tussenstation; zij werden doorvervoerd naar de vernietigingskampen.

130719-Kamp-Vught-1
De 'maquette' van het vroegere kamp

Twee zaken springen eruit: het bunkerdrama en de kindertransporten. Bij het bunkerdrama werden vierenzeventig vrouwen veertien uur in een cel opgesloten. Tien vrouwen overleven het drama niet.  In het crematorium is deze cel gereconstrueerd.

Ter herdenking van de kindertransporten van 1943 werd in het kamp een monument opgericht. In twee transporten worden 1269 kinderen weggevoerd naar Sobibor. De namen van de kinderen zijn in het monument vereeuwigd.

130719-Kamp-Vught-2
Het monument voor de kindertransporten

Vanuit het kamp zijn we ook nog naar de Fusilladeplaats in het bos gelopen. Op deze plek zijn minstens 329 mannen omgebracht.

130719-Kamp-Vught-3
De fusilladeplaats

Na dit indrukwekkende bezoek reden we over binnenwegen naar de eindbestemming Loon op Zand. We kozen op de camping een mooie plek in de schaduw van de bomen, met een lekker windje.

Meer foto's van deze dag...