Deze dag was gereserveerd voor een historische fietstocht van het veerpontje bij Driel naar het centrum van Arnhem. De ouders van schoonzoon Erik hadden deze tocht voor ons gereserveerd.

Omdat we ons pas om twee uur bij het pontje moesten melden, genoten we in de ochtenduren nog van het zonnetje dat voor de camper scheen. Om een uur werden we door Tine van de camping afgehaald en fietsten we opnieuw richting Rijn. Het was wel een andere, en vooral kortere, route dan gisteren. Om kwart voor twee meldden we ons bij de gidsen, die ons zouden begeleiden en van informatie voorzien. De route volgde globaal de weg die de soldaten in 1944 aflegden van onder andere de Ginkelse Heide naar Arnhem.

20140916-fietstocht1

Het eerste stuk legden we deels wandelend met de fiets af. We volgden daarbij het Kerkpad, een wandelpad langs de Rijn, dat uitkomt bij de Oude Kerk van Oosterbeek. Onderweg bewonderden we de tuintjes en aanhoorden de verhalen van de gidsen over de oorlogshandelingen. Ook het verhaal over de Engel van Oosterbeek maakte indruk. Bij de Oude Kerk stopten we even om deze kerk van buiten te bekijken en hoorden we dat deze kerk vroeger groter is geweest. De vroegere vorm is zichtbaar gemaakt door de fundering te herstellen.

20140916-fietstocht2

De volgende stop was op een camping aan de oever van de Rijn. Daar werd koffie of anderszins gedronken en verhaalt over de strijd rond de spoorbrug, waar we hier goed zicht op hadden.

De tocht ging al klimmend en dalend verder langs het hoofdkwartier van de SS en de Koepelgevangenis. We eindigden bij het Informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ bij de John Frost-brug. Het was in middels vijf uur geweest; de tocht was gepland voor twee uren…

Na een korte blik in het Informatiecentrum, reden we naar het huis van Wim en Tine, waar we werden ontvangen voor een borrel en het avondeten. Om negen uur zetten we koers naar de camping.

Meer foto's van deze dag...