Een bijzondere dag vandaag, die eindigde met opnieuw pech met het koelsysteem. Ons eerste bezoek betrof Guimarães, ongeveer vijftig kilometer rijden vanaf Porto. Met name wilden we daar de stad en opnieuw een Franciscuskerk bekijken. Na een wandeling door het oude centrum, hadden we veel moeite om de Franciscus te vinden. Uiteindelijk lukte dat vlakbij de parkeerplaats van de camper.

een prachtige kapel in de Franciscus
Een prachtige kapel in de Franciscus

In de kerk was een koster die ons met open armen ontving. Hij werd echter opgevolgd door een meneer, die in een beetje Frans het een en ander probeerde uit te leggen. We werden door hem op sleeptouw genomen door dit Franciscaanse complex. Het omvatte behalve de kerk, nog een klooster, maar ook een creche en een bejaardenhuis. Een heel bijzondere belevenis met, wat later bleek, een gepensioneerde “administrateur” van de organisatie.

de creche
Op bezoek bij de kindertjes in de creche

Na een hartelijk afscheid van deze vriendelijke man, zette we de camper op koers naar ons volgende doel, Bom Jezus do Monte. Dit is een beroemde kruisweg, die op een bosrijke berghelling is gebouwd. Je moet eigenlijk beneden parkeren en dan naar boven lopen. Wij deden het echter omgekeerd, waardoor in eerste instantie de schoonheid van het geheel niet opviel.

de schoonheid van de Bom Jezus do Monte
De schoonheid van de Bom Jezus do Monte

Maar toen we bij de Kapel van de Weg naar Calvarie stonden en omhoog keken, zagen we toch wel de schoonheid van dit bouwwerk. Wel moet gezegd worden dat een goede schoonmaakbeurt hier wel op zijn plaats is. Met name de uitbeeldingen van de kruiswegstaties (ze staan in kapelletjes) zijn erg verwaarloosd.

het plafond van deze kerk
Het schitterende plafond van de kerk

Na dit bezoek zetten we de gps op Camping Convivio in Candemil. Ongeveer 18 kilometer voor het einddoel kregen we weer problemen met de koeling van de motor. Een toevallig passerende Portugese bergingsauto stopte en constateerde met ons dat verder rijden niet kon. Hij waarschuwde de Portugese wegenwacht, die na 15 minuten al voor een sleepdienst had gezorgd. We werden op advies van de Nederlandse beheerder van de camping in Candemil naar een garage in Campos gebracht. Daar bleek de koelvloeistofpomp stuk te zijn. Het zou de volgende dag zeker gerepareerd kunnen worden. De campingbeheerder kwam ons bij de garage ophalen; hij heeft voor de nacht een blokhut beschikbaar. Over service gesproken…


Meer foto's van deze dag