Zojuist aangekomen op camping Obitur Gala bij Figueira da Foz aan de kust. We horen de zee ruisen…

We begonnen de dag om half tien met het eerste deel van de rit naar Fatima. De tocht voerde grotendeels over de IC9, een snelweg. Het laatste stuk naar Fatima viel op door de eindeloze rij bedevaartgangers.

Voorbereidingen voor de mis
Vaandels op weg naar het buitenaltaar

We parkeerden de auto op ongeveer 800 meter van de Heiligdommen en gingen te voet verder. De parkeerterreinen bleken allemaal vol te staan met campers, auto’s en tenten. Deze laatste in allerlei vormen; het leek wel een beetje TT. Want op 12 en 13 mei ligt het hoogtepunt van de Mariaverering in Fatima.

De oude kerk vanuit de nieuwe
De oude kerk gezien vanuit de ingang van de nieuwe kerk

Op het Heiligdom zelf was het al erg druk. Om elf uur begon de zondagse mis met één bisschop en heel veel heren. In een vaandelprocessie werd het Mariabeeld naar het grote altaar voor de kerk gebracht. De mis zelf hebben we deels via de geluidsinstallatie gevolgd. Want wij gingen voor een rustiger sfeer naar de nieuwe kerk. Prachtig en modern uitgevoerd. Ook nog even in een museum naar de geschiedenis van dit bedevaartoord gekeken. En daarna het slot van de viering nog meegemaakt.

Mariabeeld in processie
Het Mariabeeld in een vaandelprocessie naar de rustplaats

Om een uur of twee vonden we het wel goed. We verlieten Fatima weer en zochten de rust op van het platteland. Een mooie route voerde ons naar deze camping, waar we nu nog van de zon genieten. Bij Figueira da Foz bekeken we nog een heel apart gebied; het deed ons denken aan de delta van de Po in Italië.

's Avonds nog even naar de zee...
nog even de zee


Meer foto's van deze dag...