Op zich was deze tweede dag de drukste: er waren twee excursies gepland, eerst naar de onderhoudsscheepswerf van Van Brink en ’s avonds de treinreis van Rotterdam Centraal naar de Maasvlakte. Hannemieke en Erik vergezelden ons ’s middags, en ’s avonds hielden Erik en zijn broer Leon ons gezelschap.

rotterdam-3
Een ferry in de droogdok

Het bezoek aan de scheepswerf was echt een succes. We werden ontvangen met koffie en koek en kregen vervolgens een flitsende presentatie voorgeschoteld van het Damen-concern en informatie over deze specifieke werf. Daarna werden we in groepen rondgeleid langs de diverse afdelingen. Het meest indrukwekkend zijn echter de grote dokken waarin de te onderhouden schepen worden drooggelegd. De uitleg die we van de medewerkers kregen, was zeer informatief. Dit was echt een excursie, waar we wat van opstaken.

rotterdam-4
Stoom van de trein en lichtjes van de raffinaderij

Rond half negen ’s avonds vertrokken we met de stoomtrein naar de Maasvlakte. Dat betekende rijden over een spoor, waarover normaal alleen goederentreinen passeren. Dat is toch wel een aparte ervaring, omdat je dichterbij de havenactiviteiten komt. Doordat het al donker werd, presenteerden met name de raffinaderijen en de containerterminals zich als moderne kerstbomen voor onze ogen. Echt een fraai gezicht... Helaas was de geluidsoverdracht aan boord van de trein van slechte kwaliteit, waardoor de uitleg van de gids niet goed te volgen was. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Meer foto's van deze dag...