Deze zondag begon met een bezoek van de Canadese zus op de camping; omdat ook broer en schoonzus hier kampeerden was het weer een soort familiereünie. We konden daar echter niet te lang mee doorgaan, want om half twaalf vertrok de excursie naar de Douane vanaf de Veemstraat. Deze zou tot vier uur duren (inclusief de terugreis).

rotterdam-6
Deze snuffel-Jack-Russell deed haar werk goed

Het werd een erg interessant bezoek. Omdat de ‘videostudio’ nog niet klaar was, werd begonnen met een demonstratie door een tweetal snuffelhonden. Zij lieten duidelijk zien dat voor hen niets verborgen blijft. Met een koffie in de hand konden we vervolgens een video bekijken over het werk van de douane in de haven van Rotterdam.

In de uren die volgden werden we geïnformeerd over het duikteam van de douane, het opsporen van radioactieve straling en de activiteiten op het gebied van milieucriminaliteit, merkvervalsing en wapen- en medicijnsmokkel.

rotterdam-7
Een container in de scanhal

Het meest indrukwekkend was de scanhal, waar de inhoud van verdachte containers wordt gescand. Dit gebeurt door middel van radioactieve straling. Een etage hoger konden we zien hoe de douaneambtenaren aan de hand van deze scans ontoelaatbare zaken opsporen. Met archiefbeelden liet men ons zien wat het resultaat van een dergelijk onderzoek kan zijn.

Kortom, dit was een van de meest informatieve excursies die we in twee jaar Wereldhavendagen hebben meegemaakt. En voor ons tevens de afsluiting van het festijn dit jaar.

Meer foto's van deze dag...