De dag begon met grijze luchten en dreigende regenwolken. We overwogen om met de bus naar Keulen te gaan, maar besloten (het weer knapte iets op) toch de fiets te pakken. Achteraf een prima besluit. Aangekomen in de stad zochten we eerste de Tourist Information Office op; we schaften ons daar een boekje met stadswandelingen aan.

altstadt1
Mooie oude huizen in de Altstadt

We kozen eerst voor de wandeling naar en door de Altstadt. Opvallend was dat we het Heinrich-Böll-Platz niet zomaar mochten oversteken: het plein is namelijk tegelijk dak van het Philharmonie en zorgt daarom voor overlast tijdens een concert. Omdat er op dat moment in de concertzaal werd geoefend, mocht het publiek alleen langs de randen het plein passeren. De Altstadt is een verzameling van oude middeleeuwse huizen, gecombineerd met ook redelijk veel passende nieuwbouw.

altstadt2De Alter Markt met de Jan-von-Werth-fontein biedt ook een mooi zicht op de Klokkentoren van het Rathaus. Indrukwekkend is de Romaanse Basiliek Gross Sankt-Martin. Helaas was de deur gesloten, dus konden we niet binnen kijken. Over de Fischmarkt kwamen we op de Buttermarkt, waar de aandacht werd getrokken door het Stadtsoldatenrelief en een biermuseum. Verder wandelend door diverse ‘gasse’ kwamen we op de Eisenmarkt met het 200 jaar oude poppentheater, Das Hänneschen-Theater.
De Heumarkt met het standbeeld van Pruisenkoning Friedrich Wilhelm III te paard, was in de middeleeuwen een belangrijke handelsplaats, nog te zien aan de rijke gebouwen.

Rond de Quatermarkt bereikten we de plek waar het vroegere Praetorium heeft gestaan. Op deze plek wordt druk gebouwd aan een ondergronds museum, met monumenten uit de afgelopen 2000 jaar. Hierdoor zijn de ruïnes van het Praetorium nu slecht zichtbaar.

De tweede, wat kortere wandeling, bracht ons bij de Römerturm en Römerbrunnen en langs het Zeughaus met de ‘vleugelauto’ op de schoorsteen. Tussendoor nuttigden we een wat late lunch in restaurant Pure in de Breitestrasse. Voor de laatste keer langs de Dom slenterden we terug naar de Rijnoever.

Rond een uur of vier waren we weer terug op de camping en constateerden we dat we het niet hebben horen donderen in Keulen.

De gevleugelde auto op de Zeughaus
altstadt3