We vertrokken iets later dan we gewend zijn, namelijk rond half elf. We reden eerst naar Berg, waar de Vreta Klosters Kirka en Kloostertuin, alsmede de beroemde sluizen te bewonderen zijn. Bij de eerste parkeerden we de camper, maar de bedoelde objecten konden we niet vinden (misschien niet fanatiek genoeg gezocht). We liepen vervolgens door het dorp naar het sluizencomplex, waar meer te zien was.

160622BergSluisSchip
...een mooi oud schip...

De eerste twee combinaties, Bergs Slussar en Oscars Slussar, bestaan uit twee sluizen met drie deuren. In de eerste was een mooi oud schip bezig te sluizen. De christelijke jongeren, die op de boot huisden, zongen dat het een lieve lust was.

De derde combinatie, Carl Johans Slussar, bestaat uit zes ruimten na elkaar met zeven deuren. Het zal duidelijk zijn dat het passeren van een schip enige tijd nodig had. Het hoogteverschil van deze laatste sluizentrap is bijna 19 meter; het totale verschil is maar liefst 29 meter.

160622BergSluis
Carl Johans Slussar, met zes compartinenten

Hierna gingen we op weg naar Örebrö. Voor de lunch vonden we een klein, vervallen haventje, waar wel een aantal picknicktafels was geplaatst. In Örebrö was het lastig om een geschikte parkeerplaats te vinden. Na een tijdje rondrijden keerden we onverrichterzake de stad de rug toe.

Voor de verdere rit maakten we eerst gebruik van grote wegen, omdat we in het eerste stuk al volop hadden genoten van het afwisselende landschap. Tijdens een rustpauze op een parkeerplaats kozen we aan een tafel in de zon Vilsta Camping uit als overnachtingsplaats. Dat betekende nog een vijftigtal kilometers rijden naar Eskilstuna. Hier zochten we eerst nog een groot winkelcentrum op, voor een groot aantal boodschappen. Tegen vijf uur konden we op de camping nog even van de zon genieten.


Meer foto's van deze dag...