160623KilometertellerVandaag hebben we twee kastelen bezocht. Het eerste kasteel, Gripsholms Slott, staat in Mariefred. Dat betekende eerst vijftig kilometer rijden. Net voor aankomst bij het kasteel passeerden we met onze camper de magische 500.000 km op de teller. Voorwaar een foto waard…

160623GripsholmsSlott
Gripsholms Slott

Het bezoek aan het kasteel duurde ongeveer twee uur. Op basis van de duidelijke bewegwijzing liepen we het hele koninklijke slot door. Overal waren bijzondere zaken te zien, maar het meest opvallend waren de gigantische hoeveelheid schilderijen en de -met geglazuurde tegels bekleedde opgemetselde- kachels in bijna alle kamers. Het topstuk voor ons is het theater. Jazeker een theater in dit koninklijk kasteel. We werden er stil van toen we dit zagen. Prachtige muurschilderingen, heel kunstig houtsnijwerk in mooie kleuren en op het toneel aan de zijkanten de originele decorstukken.

Toen we na twee uur min of meer uitgekeken waren, constateerden we dat we hier zeker waar voor ons geld hadden gekregen.

160623GripsholmsToneel
Het theater van kasteel Gripsholms Slott

Omdat het inmiddels half een was, aten we ons middagbroodje aan de picknicktafel bij het parkeerterrein. Hierna vertrokken we naar Skokloster voor het tweede kasteel, maar vooral voor de kerk. We reden via weg 55 door de Mälaren, waarbij we twee keer een brug passeerden en dus het meer links en rechts konden bekijken. Via een stukje snelweg waren we om twee uur in Skokloster.

Het kasteel, dat deels in de steigers stond, is omringd door een mooi park. We bekeken het niet van binnen, omdat twee kastelen misschien wel teveel van het goede is. Wel bezochten we de kerk, waarvan het interieur heel apart is. De kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd voor Cistercienzer nonnen. In de zeventiende eeuw werd het de kerk van de Wrangels, de toenmalige bewoners van het kasteel. Veel van de versieringen hadden te maken met wapenschilden en ridders te paard.

Na dit bezoek gingen we naar de lokale camping. Ons oordeel kort samengevat: erg duur voor weinig comfort!

Maar dit avondlicht kost niks...
160623SkoklosterAvond

Meer foto's van deze dag...