Bijna 200 schitterende kilometers vandaag, grotendeels langs het Sognefjord over de E16.

Ons eerste doel was de Stavkirke van Borgund, gebouwd in 1180. Deze kerk ziet er, hoe klein dan ook, schitterend uit. Het uiterlijk met de opvallende drakenkoppen is indrukwekkend. Ook mooi is de buitengalerij, een beetje in de stijl van de kloostergangen van r.k. kloosters. Hoewel de inrichting vrij schaars is, blijft er het nodige te bekijken. Het eenvoudige altaar wordt gesierd door een schilderij uit 1654 van de kruisiging van Christus. De preekstoel stamt uit ongeveer 1560 en kent mooi houtsnijwerk. Ook het sacramentshuisje (een soort tabernakel) opzij van het koor is opvallend. Kortom, de moeite waard, deze kerk.

160629StavkirkeBorgsund
Stavkirke van Borgsund, met kerkhof

De volgende stop was in Laersdalsøyri. Daar bekeken we oude Noorse woningen uit de 18e en 19e eeuw. Voor het eten vonden we een mooie plek bij een uitzichtspunt, Juttemanne genaamd.

160629Laersdalsory
Een van de oude huiizen in Laersdalsøyri

We beleefden ook onze eerste fjordenvaart met het veer van Fodnes naar Mannheller. Al duurde het maar een kwartiertje, toch was het indrukwekkend, zo op het water tussen de ruige bergen. Hierna reden we vanaf Sogndalsfjøra een tijdje in de verkeerde richting. We kwamen op onze schreden terug en vervolgden over weg 55 langs het Sognefjord.

160629Sognefjord
Het Sognefjord oversteken...

De planning was een camping in Leikangen, maar daar troffen we alleen maar vakantiehuisjes. Daarom reden we door naar Hella, om van daar de tweede oversteek van het fjord te maken naar Vangsnes. Na deze opnieuw mooie vaartocht reden we vlot naar Camping Djuvik in Vik. Het is een rustige camping aan het fjord. Voor de camper zittend konden we met een wijntje terug kijken op een mooie dag, met watervallen, bergen en het Sognefjord.


Meer foto's van deze dag...