Het werd een mooie dag met veel cultuur, een beetje regen en ook redelijk wat zon.

Gewapend met de Oslocard voor een dag, bracht de bus ons in ruim 20 minuten naar het Râdhusplassen. Eerste conclusie: dit plein lijkt een beetje op Lissabon, met het water van het fjord en de gebouwen rondom het plein.

160706OsloViking
Het Viking Ship Museum

Ons eerste bezoek betreft het Viking Ship Museum, dat we bereiken door met een boot naar Dronningen over te steken. In dit museum zijn twee vikingschepen en een wrak van zo'n schip tentoongesteld. Daarnaast nog een oude wagen en uit hout gesneden koppen van dieren. De schepen hebben, na hun vele tochten over zee in het eerste millenium (rond 900), dienst gedaan als graf en als zodanig zijn ze opgegraven en gerestaureerd. De wagen behoorde tot de voorwerpen die werden meegegeven aan de overledenen op hun reis naar de eeuwigheid. Met name deze voorwerpen kennen heel mooi houtsnijwerk.

We verlieten dit museum in de regen en liepen terug naar de boot, om via Bygdøynes terug te varen naar Râdhusplassen. In het Akerhus Castle maakten we een heel interessante en goed aangegeven rondgang door het kasteel. Opvallend is dat dit fort, want dat is het van oorsprong, ook dienst heeft gedaan als paleis van koning Christian IV. Dat was terug te zien in o.a. de kapel, het koninklijke mausoleum en diverse zalen.

Als derde gingen we naar de kathedraal. Deze heeft voor Noorse begrippen veel allure. Dat geldt met name voor het orgel en het altaar met opnieuw veel houtsnijwerk. Van de kerk gingen we via de Max (snelle hap) naar het Koninklijk Paleis. Tijdens de wandeling rond het kasteel merkten we dat toegang alleen mogelijk is op afspraak, of je wacht tot er bij een groep plaats over is. Op de verdere wandeling maakten we nog wel een soort controle mee van de garde, die het kasteel bewaken. De aflossing van de wacht hebben we gemist.

160706OsloRaadhuisZaal
De mooie Grote Zaal in het Râdhus

Het Râdhus, onderwerp van ons volgende bezoek, mag gelden als een hoogtepunt. Het is werkelijk overweldigend wat dit gebouw aan kunstwerken laat zien. Het begint buiten al met de vele beeldhouwwerken, die rond en aan het gebouw zijn geplaatst. Maar binnen kwam je in alle zalen werkelijk ogen tekort en was er steeds opnieuw meer verbazing. De muurbeschilderingen deden soms denken aan de socialistische kunst in o.a. de vroegere DDR. Maar ze zijn wel heel mooi. Met name in de Grote Zaal, waar de Nobel Vredesprijs jaarlijks wordt uitgereikt, is werkelijk subliem gedecoreerd.

Van deze plek nog even, als laatste, naar de National Gallery, waar we nog een aantal topstukken met eigen ogen wilden zien, zoals De Schreeuw van Munch. Na een half uur stonden we weer buiten en gingen op weg naar Aker Brygge, waar volgens de gids oud en nieuw goed zijn gecombineerd. We verwachtten zoiets als in Bergen, maar dat viel tegen. Er waren nog maar heel weinig oude gebouwen te bekijken.

160706OsloAkerBrygge
Oud en nieuw in Aker Brygge

Met een lekker ijsje aan het Stranden met zicht op het fjord en Akershus, sloten we deze dag af. Bus 32 bracht ons in een half uur weer terug naar de camping, waar we onder genot van een drankje nog nagenoten.


Meer foto's van deze dag...