• 1

  Zicht vanaf de Kop van de Vaart in Assen met op de achtergrond de nieuwe Witterbrug.

 • 2

  Drenthe is het land van de hunebedden. Dit hunebed ligt bij de kerk van Rolde.

 • 3

  Onze grote passie is reizen in deze camperbus. Zo hebben we al veel van Europa gezien.

 • 4

  Tot 2002 vierden we vakantie op de fiets. Hier rijd ik langs Vadertje Rijn in Duitsland.

Copyright 2020 - Fiets- en campervakantie verhalen | Ontwerp: Jan Wessels

Een rondje pontjes langs Eernewoude en Grouw

Een mooie fietstocht gereden: een pontjes tocht rond de Alde Feanen. Vanaf de camping reden we eerst langs een vrij drukke weg naar Wergea. Van daar werd de route rustiger, over landbouwwegen naar Warten, een plaatsje met een flink aantal recreatieve bedrijven op het gebied van boten.

We troffen daar ook het eerste pontje dat ons in tien minuten naar knooppunt 35, aan de andere kant van het Prinses Margrietkanaal bracht. Daarmee kwamen we in het mooie Alde Feanen, een gebied waar we al veel wandelden.

Friesland pontjestocht1
Met de fietspont naar de Alde Feanen

Langs de waterkant reden we naar Eernewoude. Daar pakten we het volgende pontje, de oversteek naar Het Wiid. Bij het waterkruispunt Eernewoude-Veenhoop-Princenhof troffen we een vrij bankje, waar we met zicht op de bootjes ons broodje aten.

Hierna ging de tocht verder naar de brug bij De Veenhoop. Daar lieten we voorlopig het water achter ons op weg naar Grouw. Iets over de helft van dit traject, bij het Pikmeer, kregen we weer een pontje in zicht. Slingerend fietsen door het weilandschap troffen we vlak voor Grouw weer een pont; dit keer een wat grotere over het verbindingswater tussen Biggemeer en Pikmeer. Een paar honderd meter verder staken we met een laatste voetveer over van de jachthaven naar het centrum van dit Friese stadje. Daar even rondgekeken, onder andere de Piterskerk bewonderd.

Friesland pontjestocht2
Friese meren en luchten

Het volgende deel van de rondrit naar Wirdum was minder interessant. We hielden steeds het zicht op de snelweg naar Leeuwarden met haar drukke verkeer. In Wirdum pikten we nog even een terrasplekje in de zon en een cappucino als afsluiting van deze mooie rit.

De laatste paar kilometers naar de camping lagen snel achter ons en konden we nog even genieten van het zonnige weer.

Submit to FacebookSubmit to Twitter
f t m