Vandaag een paar keer naar het Heiligdom Jasna Góra geweest, in de hoop dat het rustiger zou zijn dan gisteren. Maar dat bleek ijdele hoop. Het was vanmorgen rond half elf al gigantisch druk.

In de Genadekapel, waar het beroemde schilderij Moeder Gods van Jasna Góra (ofwel de Zwarte Madonna) hangt, was het dringen geblazen. We bogen daarom af naar de Basiliek, waar enorm veel goud blinkt en schilderijen schitteren.

20170612 Czestochowa 05
De beelden en het goud in de Basiliek

We besloten ons verder op een aantal musea te richten. Dat begon in het Arsenaal, waar religie en wapens zijn gekoppeld. Vervolgens het Museum 600 Jaar over de Orde der Paulinen, de stichters van dit klooster. Via de vergaderzaal kwamen we in het Museum onder Bastion Rochus, waar ondermeer Solidarnoćś weer naar voren kwam. De Ridderzaal geeft een overzicht van de geschiedenis van het kloostercomplex. En hier is in alle rust een exacte kopie van de Zwarte Madonna te bewonderen.

Na een rondgang over de muren van het klooster langs een deel van de Kruisweg, besloten we naar de camping terug te gaan, want druk… druk… druk.

20170612 Czestochowa 20
Hoe kinderen de Zwarte Madonna uitbeelden...

Een zijdelingse opmerking: de vele kinderen in witte kleding die hier rondlopen, hebben hun eerste communie gedaan, en dan is een bedevaart naar Jasna Góra min of meer een must in dit katholieke land.

Na een aantal uurtjes zon op de camping gingen we tegen half vijf weer naar Jasna Góra. Hoewel er veel minder bussen waren, was de drukte in de Genadekapel nog behoorlijk. Bovendien was er een mis gaande, waarbij wij tijdens de preek afhaakten. Bij de eucharistie gingen we nog even weer naar binnen, maar toen we de rug van de priester zagen, verlieten we het Heiligdom maar weer. We vonden het toch te ouderwets.

Een rondje langs de sklep (buurtwinkel) voor een paar boodschappen, bracht ons weer terug op de camping, die inmiddels een stuk drukker was. Een groep Fransen streek neer en dat maakte het er niet leuker op. Trouwens: het sanitair op deze camping is ver beneden de maat, ook al stellen we geen hoge eisen. De camping is een must als je Jasna Góra wilt bezoeken, maar verder kun je hem beter mijden.

's Avonds heb ik nog even een fietstochtje gemaakt rond Czestochowa. Ik ontdekte een rustig natuurgebied met een klein riviertje, waar het mooi fietsen was, al was het paadje soms wel erg smal.


Meer foto's van deze dag...