Vandaag naar Auschwitz-Birkenau met een minibus, die om half twee van de camping zou vertrekken. Dus ’s morgens rustig aan gedaan; onder andere nog even gelezen over Concentratiekamp Auschwitz.

Al voor half twee was de bus op de camping. We reden samen met een Iers echtpaar en een Engelse (joodse) moeder en dochter naar Auschwitz. De rit duurde iets meer dan een uur, waarbij we ook langs het spoor kwamen, waar de treinen indertijd aankwamen. Een wagon stond er als stille getuige…

20170616 Auschwitz 02
De ingang van Auschwitz 1

Op de eerste locatie, Auschwitz 1 (bekend van de poort met Arbeit macht frei), werden we gekoppeld aan een Engelstalige gids. Het was hier erg druk: de groepen volgden elkaar snel op. Omdat de uitleg via een headset verliep, konden we die toch goed volgen. Opvallend (en achteraf ook wel prettig) was de nuchtere en feitelijke uitleg die de gids gaf. Een gesprek met de Engelse moeder en dochter maakte wel erg veel bij ons los. Na deze rondleiding werden we naar Auschwitz 2 (Birkenau) gebracht.

20170616 Auschwitz 23
De uitgestrektheid van Auschwitz-Birkenau, met rechts de spoorlijn

Dat bezoek vonden we indrukwekkender, omdat het hier minder druk was en je daardoor meer wordt geconfronteerd met wat hier werkelijk is gebeurd. Ook de crematoria (hoewel in puin) drukten je meer met de neus op de feiten van toen. Het Auschwitz Monument en het gedenkteken bij het strooiveld, waar de as van de duizenden werd verstrooid, deden ons veel.

Tegen kwart over zes was het bezoek aan beide locaties afgerond en bracht de chauffeur ons weer terug naar Krakau. Er werd in de bus niet veel meer gepraat… iedereen was toch wel onder de indruk.


Meer foto's van deze dag...