We hadden van het kunstjaar 2018 nog een fontein te goed, namelijk die van Dokkum. Die gingen we vandaag op de foto zetten, ondanks dat het een hete dag zou worden. De heenweg ging in eerste instantie langs de vrij drukke weg naar Giekerk en Oenkerk. Na deze plaats bogen we af om via een landelijke weg bij het Eeltjesmeer terecht te komen.

200625 dokkum 01
Zicht over het Eeltjesmeer

Daar hebben we even op een bankje gezeten en over het water getuurd. Vervolgens kwamen we via Rinsumageest en Sibrandahus bij de Dokkumer Ee. Deze volgden we over een mooi fietspad naar het centrum van Dokkum. Bij de IJsfontein, gelegen bij de Martinuskerk aan een mooi plein, maakten we onze foto’s, zodat de serie over deze fonteinen nu compleet is. Het blijkt uit gesprekken met Dokkumers dat de fontein bijna nooit echt wit van het ijs ziet. Wel jammer…

200625 dokkum 04
De IJsfontein, zonder ijs

We waren van plan om onze lunch in het Bedevaartspark te nuttigen. Daar aangekomen, bleek het er niet erg rustig te zijn: een groep schoolkinderen maakte de omgeving erg druk. Toch vonden we een plekje bij de ingang, waar we ons broodje konden opeten. En na verloop van tijd vertrok de schoolklas, waardoor we toch nog even van de rust konden genieten.

De terugweg naar Leeuwarden voerde helemaal langs de Ee. Het werd best nog wel een pittig tochtje, want het was inmiddels heel warm geworden. We hadden de wind achter, zodat er weinig koeling van de wind hadden. Om een uur of drie kwamen we aan bij het huis van Catelijn, waar we lekker in de koelte van de tuin konden zitten. We sloten deze dag af met een heerlijke barbecue in hun tuin en een fietstocht van 7 km naar de camping.

 

Meer foto's van deze dag...