's Morgens gingen Rutger en Jan de fietstocht rijden die gisteravond werd meegenomen bij de fietshandelaar. Het was een pittige, maar mooie tocht door de heuvels rond Valkenburg. Eerst ging het naar Sibbe; dat betekende een vrij steile helling beklimmen. Daarna gingen we richting Margraten, maar sloegen vervolgens af naar Cadier en Keer. Het laatste deel voor dit dorp bestond uit een steile afdaling.

12foto112foto2Na Cadier en Keer reden we door Hontem en Banholt. Ondertussen waren we al een aantal van die typisch limburgse (veld)kapelletjes gepasseerd en ook gefotografeerd.

Via Bergerhuisen, Noorbeek en Hijenrath kwamen we, na een paar stevig klimmetjes en afdalingen, in Gulpen. Vanaf hier ging het langs een vrij drukke weg langs kasteel Schaloen weer terug naar Valkenburg. Deze route van ongeveer 40 km was vlak na de middag afgerond.

12foto3
Een Lourdesgrot...

Dat was maar goed ook, want we zouden 's middags nog naar een voormalige steenkolenmijn gaan. Hannemieke ging niet mee: zij bleef liever op de camping om lekker te gaan zwemmen met een vriendinnetje.

Wij vonden het interessant om daar onder de grond rond te lopen en alles van de vroegere mijnbouw te bekijken. De toelichting door de oud-mijnwerkers gaf een speciaal accent aan dit bezoek. Kortom: Hannemieke vond het achteraf toch jammer dat ze niet was meegegaan, toen ze de verhalen hoorde.

Hiermee kwam een eind aan ons verblijf in Zuid-Limburg. Morgen gaat het weer noordwaarts.