De dag begon al vroeg: om kwart over zeven was de eerste uit bed. Om acht uur zaten we op de fiets naar het station van Breda. We zouden de trein van 8.53 uur nemen, maar helaas misten we die. Na een half uur kwam gelukkig de volgende. Na een overstap in Roosendaal en Antwerpen kwamen we aan op station Brussel Centraal.

Het eerste wat we probeerden te krijgen was een plattegrond van het centrum van Brussel, maar deze was niet verkrijgbaar op het station. Als eerste liepen we naar de Grasmarkt oftewel Le Marche aux Herbes. Want Brussel is tweetalig, waarbij het opvalt dat er het meest frans gesproken wordt. Nederlands verstaat men wel maar het antwoord komt in het frans.

15foto2We konden bij een kiosk op de Grasmarkt een kaart van Brussel kopen. Aan de hand hiervan liepen we naar de Grote Markt. Daar was men druk bezig met de voorbereidingen voor een groot feest op 21 juli. Koning Boudewijn wordt dan 60 en Belgiƫ bestaat 160 jaar. Dus een heel weekend feesten...

Op de Grote Markt was gelukkig een VVV waar we een boekje en kaart konden kopen. Toen gingen we naar het bekende Manneken Pis om dit beeldje te bewonderen. En hij plaste maar door...

Hierna gingen we naar het Zavel, een aantal pleintjes en buurtjes. Hier ligt ook het Palais d'Egmont, genoemd naar de Heer van Egmond, die hier is onthoofd. Aan de Grote Zavel bezochten we het Postmuseum. In dit museum is een grote collectie postzegels te zien. Ook werd aandacht besteed aan de wijze van postbezorging door de eeuwen heen. Op zich wel interessant.

We liepen langs de achterkant van het Koninklijk Paleis, maar konden het paleis niet zien, omdat de hekken waren dichtgemaakt. Aan de voorkant was dat niet het geval, zodat we daar wel een blik op het paleis konden werpen. Ook hier werd druk gebouwd aan tribunes voor het grote feest. In het park tegenover het Paleis hebben we een half uurtje gezeten om koffie en cola te drinken.

Van hier gingen we naar het Poelaertplein met het Paleis van Justitie. Onderweg hierheen passeerden we nog allerlei bekende gebouwen, zoals het Paleis voor de Schone Kunsten, het Museum voor Oude en Moderne Kunsten en de Zavelkerk. De laatste hebben we ook nog van binnen bekeken. Op het Poelaertplein genoten we een tijdje van het uitzicht over het westelijk deel van Brussel.

15foto1
Uitzicht over de stad

Tenslotte gingen we door het centrum (Grote Markt) terug richting station. Onderweg werd in een hamburgerzaak nog iets gegeten, voordat de terugreis werd aanvaard. De rit naar Breda werd onderbroken met overstaps in Antwerpen en Roosendaal. Nadat in Breda de overgebleven francs waren teruggewisseld, stapten we op de fietsen voor de rit naar Oosterhout.

Het was het einde van een welbestede dag.