Deze dag werd besteed aan een bezoek aan Keulen. Om ongeveer half elf, na een rustige aanloop van de dag, reden we op de fiets naar het centrum van Keulen. We parkeerden de fietsen op een plein in de Altstadt.

We gingen eerst naar de Rijnkade, waar de rondvaartboten van de Köln-Düsseldorfer lagen te wachten op klandizie. Ons eerste plan was een tocht naar Bonn, maar dat duurde nog te lang. Daarom kozen we voor een tocht van een uur binnen Keulen. We voeren eerst stroomopwaarts en passeerden een aantal bruggen. Onderweg werd toelichting gegeven op de bezienswaardigheden, in het duits en het engels.

Om half een waren we terug aan de Rijnkade. We gingen naar het gecombineerde Wallraf-Richartz Museum/Ludwig Museum. Het eerste presenteert oude kunst; in de tweede is moderne kunst te zien. Naast schilderijen van onder andere de nederlandse schilders Rembrandt, Jan Steen en Van Gogh, waren er foto's en beelden te zien. Het is een groot gebouw, dat bovendien nog ingewikkeld in elkaar zit. Op gegeven moment waren we elkaar kwijt en het duurde bijna een uur voordat we elkaar weer tegenkwamen.

06foto1
Uitzicht over Keulen vanaf de Dom

Na drie uur stonden we weer buiten en gingen de toren van de Dom beklimmen. Deze is 157 meter hoog, maar de klimtocht eindigt op 137 meter. Het klimmen ging via een smalle wenteltrap van ongeveer 590 treden, in drie fasen. Op tussenliggende plateau's kon even gerust worden en rondgekeken. Zo konden op het eerste plateau de klokken worden bekeken. Het tweede plateau gaf de oorspronkelijke hoogte van de toren weer. Daarna voerde een laatste trappetje naar het hoogste niveau met een geweldig uitzicht over Keulen.

Na de beklimming werd de Domkerk zelf nog even bekeken. Hierna was het de hoogste tijd om terug te keren naar de camping. Op de terugtocht verbaasden we ons over de vele mensen die langs de oever van de Rijn aan het barbecuen waren. Dat is blijkbaar een geliefde bezigheid in Duitsland bij mooi weer. En dat was het vandaag: ongeveer 30 graden, bijna onbewolkt en matige wind.