Het was een vermoeiende dag, deze vrijdag de dertiende. De wind zat ons behoorlijk dwars, het was meestal zonnig weer, onderweg constateerden we op zeker ogenblik een temperatuur van 30 graden en we werden een aantal keren geconfronteerd met - al dan niet gedwongen - omleidingen. Tenslotte stonden we soms voor de keuze tussen redelijk drukke verkeerswegen of een (zeer) slechte wegen met weinig verkeer. Want wat dat betreft is in het oosten van Duitsland nog niet alles ideaal.

07foto01
Het zonnige landschap

Vanuit de boomgaardcamping bij Helmstedt daalden we eerst weer naar het centrum van de stad. Het kostte weinig moeite om de stad vervolgens in de richting Harbke te verlaten. De borden gaven ons voldoende zekerheid. Wel werden we meteen, met wind tegen, getrakteerd op een aantal flinke heuvels. In het dorp Harbke hebben we vervolgens onze boodschappen ingeslagen, met vooral veel water voor de rest van de dag. In Barneberg kregen we te maken met de eerste omleiding: via Hötersleben was het 6 km extra naar Warsleben.

Na deze plaats streken we neer op een parkeerplaats, waar we aan een echte tafel met banken onze lunch konden nuttigen. Bovendien hadden we hier een prachtig uitzicht over heuvels en dalen in de omgeving. Na dit oponthoud ging het via Hornhausen naar Oschersleben. Ook hier kozen we voor wat extra kilometers langs de grote weg, omdat we daarmee een venijnige helling konden omzeilen. In Wolmirsleben was de laatste camping voor ons einddoel.

We besloten om ook de laatste 30 km nog te rijden. Het eerste stuk naar Stassfurt ging vrij vlot. Vervolgens zouden we via Nienburg naar Bernburg rijden. Dit was wel een beetje om, maar het rechtstreekse alternatief bestond uit een zeer drukke weg. Omdat we de weg niet goed konden vinden (de kaart van dit gebied is nogal verouderd, blijkt nu), raakten we een beetje aan het dwalen. Navraag leerde ons dat we het beste de R1 (een fietsroute) konden nemen vanuit Hohenersleben. Het was inderdaad een prachtige tocht door een schitterend park bij een of ander kasteel. Alleen waren er veel vliegen, die ons de nodige last bezorgden.

Bij Neugattersleben namen we de B71; die zou minder druk zijn en voorzien van een fietspad. Dat laatste was alleen het geval op eerste stuk, maar gelukkig kregen we na Strenzfeld weer een fietspad in het vizier. Dat pad liep door naar Bernburg, ons einddoel.

07foto03
Uitzicht over de Saale

Tijdens de zoektocht naar de camping ontdekten we dat dit een prachtige stad is met veel oude gebouwen, die gerestaureerd zijn/worden. Een paar knapen wezen ons uiteindelijk de weg, via het Schloss naar de rivier de Saale. Helaas bleek na veel omzwervingen dat de camping die wij op het oog hadden, al drie jaar niet meer bestaat. We werden verwezen naar een camping, die we eerder al gepasseerd waren. Deze ligt langs de Saale en heet een watersportcamping te zijn. Veel watersport is er op het moment niet: wij zijn de enige aanwezige mensen, naast de beheerder. Maar na 106 km is het heerlijk toeven hier aan de oever van de Saale.

Op de camping aan de Saale
07foto04