Een drukke dag vandaag want voordat we naar Dresden konden vertrekken wilden we eerst nog een klein wasje doen. Die hing om half elf, zodat we toen konden beginnen aan de 14 km lange rit naar het centrum van Dresden. Het was werkelijk een prachtige tocht langs de Elbe richting stad. Een half uur later waren we er en konden we de fietsen in de schaduw van de kathedrale kerk van Dresden plaatsen (wel degelijk op slot natuurlijk).

Na enige tijd zoeken vonden we aan de Prager Strasse de Toeristische Informatie waar men ons aan een kaart met twee stadswandelingen kon helpen. De wandelingen voerden door de Altstadt en de Neustadt.

12foto01
In de Prager Strasse

We hebben ons tot de eerste beperkt. Deze voerde ons langs alle historische gebouwen van de oude stad. Veel van deze gebouwen staan (deels) in de steigers vanwege restauratie. Zo bewonderden we, hoewel dus niet in volle glorie, het Schloss, de Semper Oper, het Zwinger, de Kathedraal, het Albertinum. Verder slenterden we over de Brülsche Terrasse met zijn mooie beelden en fonteinen, en het fraaie uitzicht over de Elbe.

12foto06
Op de binnenplaats van het Zwinger

Een belangrijk gebouw, dat we nog niet konden bekijken, is de Frauenkirche. Deze kerk is op het eind van de oorlog door bombardementen en brand verwoest. In de DDR-tijd had men het plan om de puinhoop als "Denkmal" te laten liggen. Na de hereniging is besloten om de kerk toch te herbouwen.

Een ander deel van de tocht, aan de overzijde van de Elbe, bracht ons o.m. naar de Driekoningenkerk. Deze buurt was omgebouwd tot een soort yuppenbuurt, met chique winkels en veel restaurantjes. Maar ook de oude DDR-stijl was nog overal zichtbaar. Nog een grappig detail: door de wijze van verven (een soort graffiti) leek het alsof de muren waren voorzien van dikkere gedeelten. Dit verschijnsel zouden we in Praag ook veelvuldig tegenkomen.

Na deze lange tocht door het centrum, gingen we nog een paar boodschappen doen bij Hertie (een winkel tussen V en D en Hema in). Toen we weer buiten kwamen, bleek het flink te hebben geregend, de straat was nog nat. Dat beloofde niet veel goeds voor ons wasgoed dat we in de zon hadden achtergelaten. Dus maar weer zo snel mogelijk terug naar onze tent in Kleinschachwitz. Dat ging voorspoedig en we mochten onderweg al constateren dat de regen wel zeer plaatselijk was geweest. Het wasgoed was lekker droog, zodat we een zorg minder hadden.

Morgen fietsen we weer verder: in drie dagen naar Praag. Benieuwd naar de kwaliteit van de wegen in Tsjechië en naar de grenspassage.