Een dag waarop we dus niet van camping veranderden. We hadden ons voorgenomen om vandaag kleren te wassen. Maar dan moet wel het weer meezitten en dat was niet helemaal het geval. Dus eerst samen de handwas gedaan; alleen wat lichte spullen die makkelijk drogen, nadat ze op de scheer- en andere lijnen zijn gehangen.

09foto01
De was hangt te drogen

Rond twaalf uur vertrokken we op de fietsen naar het centrum van Leipzig. De lucht brak wat open, dus dat zat wel goed. Na 7 km kwamen we in het centrum aan, waar we onze fietsen met de sloten geparkeerd hebben aan speciale fietsrekken. Een van de eerste gebouwen van de oude binnenstad die we binnen liepen was de Nicolaikerk. Deze kerk vormde in de jaren tachtig van de vorige eeuw een bron van vreedzaam verzet tegen de toenmalige DDR-regering. Dit mondde uit in wekelijkse vredesmarsen door de stad Leipzig. De val van het communisme en de omwenteling in oktober 1989 waren hiervan het gevolg. Voorwaar een historisch gedenkwaardige plaats.

Het centrum kent verder veel gerestaureerde gebouwen. Ook is er een aantal gebouwen van hele moderne snit neergezet. Toch zijn er nog veel historische gebouwen, die het verdienen om opgeknapt te worden. Of dat zal gebeuren is nog maar de vraag. De tijd zal het leren.

09foto03
Een kunstwerk op een muur

Intussen was het begonnen te regenen. Ons plan was om in de stad te gaan eten, maar vanwege het vele regenwater besloten we om z.s.m. terug te gaan naar de camping. Toen het rond vier uur (terwijl we kaarten schreven aan het thuisfront) weer droog was geworden en zelfs een beetje zonnig, reden we snel terug naar de camping.

We constateerden, daar aangekomen, dat de was alleen maar natter was geworden. Gelukkig was er een droogtrommel, die we met onze was hebben gevuld. Om zeven uur konden we de was droog opvouwen en opbergen in de tassen.

Na deze klus moesten we nog eten; daarvoor gingen we in de stromende regen naar het campingrestaurant. Dit keer waren we aangewezen op binnenzitten, maar ook dat was een zeer genoeglijke bezigheid. Na het eten bleek de regen haar activiteit te hebben gestaakt; helaas tijdelijk, want op dit moment tikt het weer op de tent.

Morgen gaan we verder richting Dresden. We hebben besloten om slechts een dag in die stad te blijven, om daardoor voor het laatste deel naar Praag drie dagen over te houden.