De dag kwam wat traag op gang. Het valt niet mee om voor twee weken afscheid te nemen. Bovendien is het maken van plannen voor een fietstocht naar Praag één ding, het daadwerkelijk gaan fietsen is iets anders. Maar na een laatste uitgebreid ontbijt vertrokken we tegen tien uur vanaf de Nassaulaan in Assen voor de eerste dagtocht. Het einddoel lag in Meppen (Duitsland).

01foto01
Klaar voor de start...

Het eerste deel voerde ons over bekend terrein via Amen en door de bossen van Hooghalen en Schoonloo naar De Kiel. Van daar gingen we via een fietspad naar het Oranjekanaal en door Odoornerveen en 't Haantje. Het was een mooi en rustig traject, met de lichte wind meestal schuin achter.

Om ongeveer half een arriveerden we in Emmen, waar we op een terras in het centrum een kop koffie dronken. Het was daar een gezellige drukte, maar we moesten ons daaruit losrukken, om via Angelslo naar Barger-Oosterveld te rijden. Daar zochten we het Oostersebos (bekend van Op Fietse van Skik) op. Via een prachtig fietspad doorkruisten we dit natuurgebied naar Klazienaveen. Via Zwartemeer naderden we vervolgens de grens. Maar voordat we de grens passeerden, wijdden we onze aandacht aan een picknicklunch.

01foto02
Onze picknicklunch

Het eerste dorp in Duitsland was Schöningsdorf, dat in de ban was van het 125-jarig bestaan. Kenners van deze omgeving weten dat we hier door een nog in ontginning zijnd veengebied fietsten. Het laatste stuk naar Meppen, na het Füllener Moor, reden we door landbouwgebied. Vanaf de brug over de Ems zagen we de camping al liggen; deze was dus snel gevonden. We kregen hier een plaatsje onder een paar bomen aan het water toegewezen. De vele kwakende eenden beïnvloedden wel onze nachtrust. Maar met een rit van 76 km achter de rug, konden we tevreden op de dag terugkijken.